Belgische vakbond richt zich op Polen
BRUSSEL - De Belgische vakbond ACV gaat de komende tijd voorlichting geven aan Polen in de bouw en in andere sectoren waarin veel werknemers uit het voormalige Oostblokland werken. Op termijn moeten die activiteiten uitmonden in een aparte Poolse afdeling van de bond, meldden Vlaamse media zondag.
Op die manier hoopt het ACV concurrentie te voorkomen van Polen die ver onder de cao-lonen werken. De bond meent dat veel Polen er niet van op de hoogte zijn welke salarisschalen ook op hen van toepassing zijn.België moet net als Nederland binnenkort beslissen of Poolse werknemers vrijelijk in het land aan de slag mogen. Polen is sinds mei 2004 lid van de EU. In beginsel mogen de werknemers overal in de EU een baan zoeken, maar om een massale toestroom van ’goedkope Polen’ te voorkomen konden lidstaten destijds verzoeken om een uitzondering. Die periode loopt binnenkort af, tenzij de lidstaten om een verlenging vragen.
Vrijdag zei Europees Commissaris Rehn (Uitbreiding EU) te hopen dat Nederland en andere landen in mei hun grenzen openzetten voor werknemers uit Oost-Europa. „Ervaring leert dat er grote voordelen in het verschiet liggen bij het openen van de arbeidsmarkt.” Volgens de eurocommissaris dragen de meeste Oost-Europese werknemers flink bij aan de economie en vragen zij zelden sociale bijstand.
„Deze Polen, Litouwers, Slowaken en anderen zijn meestal hardwerkende jonge mensen die in het buitenland ervaring opdoen en sparen voor hun toekomst. De meesten keren later terug naar huis met geld en ervaring”, zei Rehn bij een lezing op de Londense School of Economics.
Nederland beslist dit voorjaar of het alsnog de grenzen opent voor de goedkope werknemers uit Oost-Europa. Toen de Oost-Europese landen in mei 2004 tot de EU toetraden, waren de werknemers nog niet welkom.
EU-landen als Nederland mogen de afsluiting van de grenzen in mei met twee jaar verlengen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de regering-Balkenende al gevraagd de goedkope Oost-Europeanen snel toe te laten. De vakcentrales FNV en CNV hebben echter grote bezwaren.
Eurocommissaris Rehn keek gisteren ook alvast positief naar de komst van Turkse werknemers. Turkije kan over enkele decennia tot de EU toetreden. Hij verwacht dat de vele jonge Turken kunnen helpen tegen de vergrijzing in de EU. „Een deel van mijn pensioen hangt af van de bijdragen van een jonge, goedgetrainde Turkse ingenieur in een open EU-markt.”