Binnenland

Marokkaanse gemeenschap wil jongerenprobleem aanpakken

AMSTERDAM (ANP) - De Marokkaanse gemeenschap moet zelf in actie komen om hun jongeren weer in het gareel te krijgen. Dat er sprake is van een probleem kreeg veel bijval zondagmiddag tijdens een bijeenkomst met tientallen vertegenwoordigers van Marokkaanse organisaties in Amsterdam.

23 January 2006 07:29Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

De vraag is wat er moet gebeuren om de rust in de stad te doen weerkeren. Hoe dat precies moet, werd tijdens de discussiemiddag nog niet duidelijk. „Maar het begin is er”, aldus een van de organisatoren.Burgemeester Cohen was ook van de partij. Volgens hem is het goed dat binnen de Marokkaanse gemeenschap een steeds bredere erkenning is voor de problematiek. „Ze hebben aangegeven dat ze er zelf wat aan willen doen. Het moet niet langer zo zijn dat ze in de slachtofferrol blijven hangen”.

De bijeenkomst had plaats naar aanleiding van een aantal incidenten met Marokkaanse jongeren. De problemen concentreerden zich met name in de Diamantbuurt en stadsdeel Slotervaart. Maar ook elders in de stad was het onrustig. Cohen riep daarom vorige week alle stadsdeelvoorzitters bijeen om te praten over deze incidenten. De Marokkaanse organisaties namen daarop het initiatief zelf de handen ineen te slaan om de rust in de stad te doen weerkeren.

Echt concrete oplossingen kwamen nog niet ter tafel zondagavond. Een initiatiefgroep moet nu kijken hoe het verder moet. Volgens de aanwezigen speelt het probleem al veel langer. Jongeren zouden worstelen met hun identiteit, weten niet of ze nu Marokkaans of Nederlands zijn, voelen zich daardoor niet thuis, krijgen te weinig sturing vanuit huis en lopen tegen problemen bij het zoeken naar een baan of stageplaats. Volgens organisator M. Baba gaat het om een complex probleem dat niet zomaar is op te lossen. Hij zei zeker te weten dat de bijeenkomst tot goede resultaten zal leiden. „De betrokkenheid van de gemeenschap geeft zo’n kracht. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet iets eenmaligs is”.

Hoewel het gesprek over jongeren ging, zat de zaal vooral vol met oudere vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam. Dit tot teleurstelling van Isi en Mordin, beiden 17 jaar. „Het is jammer dat er zo weinig jongeren waren, want ze moeten juist meer naar ons luisteren”, zei Mordin. De jongens kwamen naar de bijeenkomst omdat ze wilden horen wat er over hen gezegd werd. „Ik wil graag een verbetering zien, want het probleem speelt al veel langer. Dat ziet iedereen, of je moet blind zijn”, aldus Isi. Overigens waarschuwden ze niet alle Marokkaanse jongeren over een kam te scheren. „Er zijn ook heel veel goede Marokkanen”.

Overigens was niet iedereen zo overtuigd van de lovende woorden over de bijeenkomst. In een hoekje achteraf sprak een Marokkaanse bewoner uit Slotervaart die liever anoniem blijft, zijn twijfels uit. „Ik heb weinig vertrouwen in deze organisaties. Waarom waren er geen gewone burgers? Ik geloof niet dat er veel zal gebeuren. Ze kwamen hier alleen maar om geld te pakken van de 5 miljoen die het kabinet heeft toegezegd voor de problemen met Marokkaanse jongeren”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer