Kabinet voelt voor zorgplicht WMO
DEN HAAG - Het kabinet staat positief tegenover het plan van de VVD om in de nieuwe welzijnswet WMO een zogeheten compensatieplicht op te nemen. Gehandicaptenorganisaties, de grootste tegenstanders van de nieuwe wet, zijn razend enthousiast over deze ontwikkeling.
Gemeenten krijgen met de WMO de wettelijke plicht om mensen te helpen als zij door een handicap, ouderdom of chronische ziekte bijvoorbeeld niet goed meer kunnen lopen. Ze hoeven daarbij niet iedereen een scootmobiel te geven, maar zijn wel verplicht te helpen zodat iedereen met een handicap zich kan voortbewegen en kan meedoen in de maatschappij, zo licht VVDKamerlid Van Miltenburg het VVDplan toe.Een brede meerderheid van de Tweede Kamer steunt haar plan om deze zogenoemde compensatieplicht volgende week vast te leggen in de WMO. Het kabinet heeft daar geen bezwaar tegen, meldden bronnen rond de ministerraad vrijdag. De gemeenten staan ook achter het plan.
Gehandicaptenorganisaties reageren opgetogen. Het lijkt erop dat de strijd om het recht op zorg is beslecht. Er is alleen nog kritiek op de eigen bijdrage die gemeenten mogen bepalen.
Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) wil met de WMO een aantal voorzieningen uit de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) bij de gemeenten neerleggen. Gehandicapten en chronisch zieken liepen aanvankelijk massaal te hoop tegen de nieuwe welzijnswet, omdat zij bang waren met moeite bevochten rechten kwijt te raken. Nu noemt P. Vreeswijk van de koepel van gehandicaptenorganisaties CGraad de compensatieplicht „revolutionair.” „Dit is recht op zorg, op een moderne eigentijdse manier. Je krijgt hulp als je het zelf niet meer kan regelen en er wordt niet gekeken naar het aanbod, maar naar het resultaat: zelfredzaamheid.”
Van Miltenburg wil ook dat gemeenten worden verplicht mensen die door een handicap eenzaam zijn, worden geholpen om achter de geraniums vandaan te komen, medemensen te ontmoeten en sociale verbanden aan te gaan. De gemeenten moeten in een verordening vastleggen hoe ze dat gaan doen. Daarnaast moeten ze kijken naar omgevingsfactoren. Het staat dus niet vast dat iedereen dezelfde oplossing krijgt.
Het blijft mogelijk dat de ene gehandicapte wel een scootmobiel krijgt en de ander niet. Dat is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Van Miltenburg: „Je kunt niet meer zeggen: ik wil een scootmobiel want mijn buurvrouw heeft er ook een en we zijn even kortademig. Want die buurvrouw heeft hem misschien wel gekregen omdat zij aan de andere kant van het dorp op haar kleinkinderen wil passen.”
De PvdA omarmt het plan, maar houdt twijfels over de eigen bijdrage die gemeenten mogen vragen. De PvdA wijst op de meerdere eigen bijdragen voor sommige mensen.