Kerk & religie

„Kerk moet samengaan met ‘andersglobalisten’”

UTRECHT (ANP) De Wereldraad van Kerken zou een coalitie moeten aangaan met het netwerk van al dan niet religieuze bewegingen dat zoekt naar duurzame en rechtvaardige alternatieven voor de kapitalistische wereldeconomie.

20 January 2006 22:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:24

Dat zei de theologe dr. Lieve Troch, namens de Protestantse Kerk in Nederland hoogleraar in Sao Paulo (Brazilië), vrijdag in de Oecumenelezing van de Raad van Kerken. Troch hield haar pleidooi met het oog op de komende assemblee (algemene vergadering) van de Wereldraad, van 14 tot en met 23 februari in de Braziliaanse stad Porto Alegre.Niet voor niets komt het verband van 348 protestantse, orthodoxe en anglicaanse kerken bijeen op de plaats waar sinds 2001 het Wereld Sociaal Forum, het wereldwijde netwerk van ’andersglobalisten’, viermaal samenkwam. „De op het Wereld Sociaal Forum zichtbaar gemaakte netwerken vanuit de schreeuw van mensen aan de onderkant kunnen een belangrijk positief aanknopingspunt zijn voor de Wereldraad van Kerken”, zei Troch. „Het is een grootse, door concrete initiatieven gedragen manifestatie van de verbeeldingskracht voor een andere wereld, voor het opheffen van onrecht en discriminatie, door het plannen van alternatieve landbouw, werken aan mensenrechten, lobbyen tegen oorlogsactiviteiten, oefenen in interreligieuze samenwerking enzovoort.”

„De beweging is doortrokken van een diepe spiritualiteit van vernieuwing”, aldus de theologe. „Christenen, boeddisten, moslims en hindoes zijn er present vanuit hun gelovige aanwezigheid, niet vanuit hun institutionele organisaties, naast velen voor wie de traditionele godsdiensten geen perspectief bieden.”

De wereldeconomie is een van de thema’s van de assemblee, mede naar aanleiding van een verklaring die de Wereldbond van Hervormde en Gereformeerde Kerken (WARC) in 2004 heeft aangenomen. Die bevat een scherpe veroordeling van de neoliberale markteconomie als oorzaak van armoede en onrecht. Dat de PKNdelegatie die heeft ondertekend, is haar in eigen gelederen behalve op bijval ook op kritiek komen te staan.

In een eigen document voor de assemblee prijst de Wereldraad zelf „de constructieve en positieve boodschap van de bewegingen in het Wereld Sociaal Forum dat alternatieven mogelijk zijn.” Ook die tekst uit scherpe kritiek op de „economische globalisering die aangedreven wordt door de ideologie van ongebreidelde marktkrachten en de dominante politieke en economische belangen dient.”

Beide verklaringen veroordelen volgens Troch terecht „de neoliberale wereldeconomie maar maken het concrete gezicht van de armoede” niet zichtbaar. „Cijfers laten zien dat armoede een kleur heeft en een sekse, namelijk zwart en vrouw met of zonder kinderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer