Binnenland

„Politie moet meer verhoren opnemen”

AMSTERDAM - De politie moet veel vaker een video- of geluidsopname maken van politieverhoren. Ernstige dwalingen kunnen dan worden voorkomen, omdat achteraf kan worden nagaan hoe het verhoor verlopen is.

Binnenlandredactie
20 January 2006 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Dat schrijft Nationale Ombudsman A. Brenninkmeijer aan minister Donner van Justitie in een rapport dat donderdag verscheen. Hij adviseert de bandopnamen bij de politie verplicht te stellen. „Een professionele organisatie als de politie moet toestaan dat er meegeluisterd wordt in de verhoorkamer.”De ombudsman doet de aanbeveling naar aanleiding van een klacht van familie De Vries. Hun 25-jarige zoon Nico werd eind 2001 verdacht van ontucht met minderjarigen en pleegde zelfmoord. In een afscheidsbrief staat dat hij onder druk van de politie had bekend.

„Dat ik dit doe, heeft niets met jullie te maken. Het ligt aan de leugens en opklopperij van justitie. Ik heb dingen gezegd op hun vragen om daar weg te mogen”, zo schreef de Friese boerenzoon. Later trok hij zijn bekentenis in.

Hoogleraar psychologie Wagenaar en voormalig vicepresident van de Amsterdams rechtbank Blekxtoon, die op verzoek van de nabestaanden de zaak bestudeerden, vellen er een vernietigend oordeel over. Het proces-verbaal van het verhoor was het belangrijkste bewijsmiddel. Justitie beschikte slechts over een aangifte van de moeder, het vermeende slachtoffer was niet gehoord.

Blekxtoon constateert dat Nico in paniek was. „Paniek is geen goede basis voor een eenmalig verhoor. De officier van justitie had dit alles kunnen weten op het moment dat hij besloot tot vervolging over te gaan.” De Nationale Ombudsman neemt deze conclusies over.

Volgens hem is het evident dat de uitgesproken verklaring geen zelf geformuleerde herinnering is. „Dat kan ook niet anders, want zeven uur verhoor worden omgezet in een paar A4tjes.” Ook acht hij het aannemelijk dat de verdachte onder grote druk is komen te staan.

Het advies van de ombudsman gaat verder dan dat van de commissie-Posthumus, die naar aanleiding van de Schiedamse parkmoord, voorstelde verhoren in ernstige zaken op te nemen.

De ombudsman schrijft dat verdachten ook in minder zware zaken verklaringen zouden kunnen afleggen. „Elk verhoor moet opgenomen worden, tenzij de politie weet dat het geen toegevoegde waarde heeft.”

Familie De Vries is blij met de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman. „Dan is de dood van Nico toch nog ergens goed voor geweest.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer