Google houdt gegevens geheim
NEW YORK - Het internetbedrijf Google weigert het Amerikaanse ministerie van Justitie massale gegevens te verstrekken waar het om heeft gevraagd.
In een reactie heeft het ministerie een rechtbank in San Jose (Californië) donderdag gevraagd Google nu te verplichten de gevraagde gegevens binnen drie weken te leveren.Het oorspronkelijke verzoek dateert van afgelopen zomer. Washington vroeg Google alle gegevens over het gebruik van de populaire Googlezoekmachine van een hele week. Bovendien wil men 1 miljoen adressen van websites die in de index(en) van Google worden gebruikt.
Justitie zegt deze gegevens nodig te hebben om meer helderheid te krijgen in de „gebruikspatronen” van de zoekmachines. Dit zou bedoeld zijn om te onderzoeken in hoeverre minderjarigen via het internet worden blootgesteld aan pornografie. Met deze gegevens wil justitie de naleving van een wet die jongeren voor dergelijk materiaal moet behoeden, efficiënter maken.
Probleem is echter dat het Hooggerechtshof naleving van deze wet twee jaar geleden blokkeerde, omdat een lagere rechtbank het gebruik van internetfilters onvoldoende had uitgewerkt.
Googleconcurrenten AOL, MSN (Microsoft) en Yahoo hebben Washington de gevraagde gegevens wel verstrekt. „Wij doen dat niet, omdat alle gebruikers van onze diensten ervan verzekerd moeten zijn dat hun gegevens niet ongevraagd bij de overheid terechtkomen”, aldus Googles juridisch adviseur Nicole Wong. Yahoo kwam onlangs in opspraak, omdat dit bedrijf de Chinese autoriteiten zou hebben geholpen een dissident te identificeren, die vervolgens tot 10 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.
Critici zetten grote vraagtekens bij het verzoek van de overheid. „De overheid vraagt massale gegevens met een vage argumentatie. Als Google meewerkt, kunnen de gevraagde gegevens makkelijk misbruikt worden. Deze regering luistert al illegaal af en maakt post open. Dit kan een nieuw hoofdstuk zijn in Washingtons zucht alles te mogen weten, zoals men ook boekhandels en bibliotheken kan vragen in wat voor boeken hun klanten geïnteresseerd zijn”, aldus Aden Fine van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU).