Economie

Brinkhorst grijpt niet in bij reisbranche

DEN HAAG - Minister Brinkhorst (Economische Zaken) ziet vooralsnog geen reden om in te grijpen in de reisbranche. Dat heeft een woordvoerder van de minister donderdag laten weten in een reactie op een brief van de ANWB.

Redactie economie
20 January 2006 08:36Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Die organisatie vindt dat de overheid te weinig toezicht houdt op reisorganisaties. Bij een faillissement zou dat kunnen leiden tot financiële schade bij de consument. De ANWB kwam vorige week in actie nadat de Stichting Garantiefonds Reisgelden Peter Langhout Reizen als deelnemer had geschrapt.Deze SGR, in 1983 opgericht op initiatief van het ministerie van Economische Zaken, stelt klanten schadeloos als een aangesloten reisonderneming failliet gaat. Brinkhorst wijst erop dat het de verantwoordelijkheid van de reiziger is om te boeken bij een organisatie die is aangesloten bij de SGR. Op het moment is zo’n 95 procent van de reisbedrijven aangesloten bij SGR en/of brancheorganisatie ANVR.

De minister liet weten dat hij de brief van de ANWB nog nader gaat bestuderen, maar somt vooral op wat al is geregeld voor de Nederlandse vakantieganger. „De SGR was het eerste garantiefonds reisgelden in Europa en inmiddels zijn alle EU-landen gevolgd”, stelt de bewindsman vast. „SGR heeft circa 25 miljoen euro aan circa 60.000 gedupeerde consumenten uitgekeerd.”

Behalve de SGR biedt straks ook de ConsumentenAutoriteit bescherming aan de Nederlandse vakantieganger. Die organisatie gaat in de loop van 2006 controleren of bedrijven zich houden aan regels die consumenten beschermen bij de aanschaf van producten en diensten, zoals reizen.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) vindt dat de vakantieganger al voldoende bescherming krijgt via de SGR-regeling.

Donderdag meldde een woordvoerster van YO’R Reiswinkel dat de onderneming in grote financiële problemen verkeert. Het bedrijf (omzet 30 miljoen euro) raakte naar eigen zeggen in de problemen toen het de reiswinkels in een nieuwe BV wilde onderbrengen. De brancheorganisatie ANVR en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zouden dwars hebben gelegen, waarna het bedrijf op negatieve wijze in de publiciteit kwam.

„Sindsdien komt er helemaal geen geld meer binnen en zijn de problemen erg groot geworden”, aldus de zegsvrouw. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. „We kunnen onze rekeningen en de salarissen van het personeel niet meer betalen. Daarnaast zijn ongeveer 300 klanten de dupe.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer