Binnenland

Politie hoort Gretta Duisenberg over uitspraken

AMSTERDAM (ANP) – De politie in Amsterdam ondervraagt Gretta Duisenberg vrijdag over haar omstreden uitspraken in het televisieprogramma Het Zwarte Schaap. Als gast maakte ze daar in november een opmerking over vrouwen uit de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Duisenberg zei over hen: „Ze annexeren niet alleen de Palestijnse gebieden, maar ook de restaurants van Oud–Zuid."

19 January 2006 17:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Een aantal mensen uit de Joodse gemeenschap deed daarop aangifte bij de politie, wegens belediging. Politie en justitie gaan nu kijken of Duisenberg strafrechtelijk voor de gewraakte opmerking moet worden vervolgd.De raadsman van Gretta Duisenberg, V. Koppe, bevestigde donderdag dat zijn cliënte met de Amsterdamse politie gaat praten. „Hoewel ze niet verplicht is aan een politieverhoor deel te nemen, is zij vanzelfsprekend bereid om uitleg te geven over haar uitspraken in de betreffende televisie–uitzending", zei hij.

De advocaat verwacht niet dat het uiteindelijk tot een strafrechtelijke aanpak komt. Koppe: „Ik heb de uitzending bekeken en het lijkt mij evident dat mevrouw Duisenberg geen uitspraken heeft gedaan die je als strafbaar kunt kwalificeren. Ik ga er dan ook vanuit dat de officier van justitie na het verhoor zal besluiten Gretta Duisenberg niet te vervolgen."

Het is niet voor het eerst dat het openbaar ministerie (OM) zich over een omstreden uitspraak van Gretta Duisenberg moet buigen. Federatief Joods Nederland (FJN) deed in januari 2003 aangifte tegen haar, na uitspraken van Duisenberg in de bezette Palestijnse gebieden. Ze zei toen dat, met uitzondering van de holocaust, de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden erger was dan de nazi–bezetting van Nederland. Duisenberg bood voor die uitlatingen later wel haar excuses aan.

Ook vroeg FJN justitie eerder zich te buigen over Duisenbergs uitspraak dat ze zes miljoen handtekeningen wilde ophalen voor Stop de bezetting. Met dit aantal zou ze refereren aan het aantal joden dat de nazi’s vermoord hebben in de Tweede Wereldoorlog.

Het OM ging in beide gevallen niet tot vervolging over. In de laatstgenoemde kwestie tikte justitie Duisenberg wel op haar vingers. Volgens het OM hadden haar uitspraken „een boosaardig karakter" en was zij medeverantwoordelijk voor „het vergiftigen van de atmosfeer waarin in Nederland het publieke debat moet plaatsvinden."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer