Binnenland

Kleumende krakers helpen armen

HENGELO - Proosten met koffie, dat doen de krakers die een leegstaande kerk in het Overijsselse Hengelo bezetten. Hun actie om aandacht te vragen voor minderbedeelden in Hengelo is geslaagd. Maandag krijgen zij van de eigenaar van het gebedshuis een pand tot hun beschikking waarin zij een weggeefwinkel en een voedselbank kunnen starten. „Een klein begin, maar de eerste stap is gezet.”

Janita ten Voorde
19 January 2006 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 03:23
HENGELO – De actie van de krakers Tamara Dergent (tweede van links) en Necmettin Cetin (tweede van rechts) is geslaagd. Sinds vorige week bezetten zij een leegstaande kerk in het Overijsselse Hengelo om aandacht te vragen voor minderbedeelden in de plaa
HENGELO – De actie van de krakers Tamara Dergent (tweede van links) en Necmettin Cetin (tweede van rechts) is geslaagd. Sinds vorige week bezetten zij een leegstaande kerk in het Overijsselse Hengelo om aandacht te vragen voor minderbedeelden in de plaa

Kleumend zitten Tamara Dergent en Necmettin Cetin om twee petroleumkachels in de kille aula van voormalig Samen op Weg-kerk ”De Ark” in Hengelo. Kaarsen verspreiden een flakkerend licht over de thermoskan, plastic bekers en aangebroken kruidkoek die op de tafel staan. Tegen de muren staan matrassen; op de grond liggen kussens en tassen.De twee krakers bewonen sinds vorige week de kerk die al vier jaar leegstaat. De gemeente gaf een sloopvergunning af, maar aannemersbedrijf Droste, eigenaar van het pand, liet het gebouw tot nu toe staan vanwege onduidelijkheid over het bestemmingsplan.

Dergent en Cetin voeren actie omdat zij teleurgesteld zijn in het beleid van de overheid. „Alles wordt duurder. Dak- en thuislozen en andere minderbedeelden zijn daarvan de dupe. De gemeente en het Rijk doen niets. Laat minister Zalm eens een jaar lang van 700 euro per maand rondkomen. Dan praat hij wel anders.”

Rillend slaat Dergent een plaid om zich heen. „Het is zwaar, zo’n kraakactie. Ik heb het vreselijk koud, maar gelukkig is er resultaat.”

Het aannemersbedrijf wijst hun maandag in ruil voor vertrek een winkelpand in de binnenstad toe. „Wij willen daar zo snel mogelijk een weggeefwinkel en een voedselbank beginnen. Dat is de eerste stap in de goede richting.”

De idealisten verwachten niet dat de gemeente problemen heeft met hun plannen. Uiteindelijk willen de krakers dat er 24 uursopvang voor dak- en thuislozen in Hengelo komt. „Zo kunnen wij mensen helpen hun leven weer op de rails te krijgen.”

Om dit te bereiken is er veel geld nodig. Daarom is het tweetal op zoek naar sponsors. Vorige week richtten zij de stichting Hart van Engelen op. „Alle mensen die onze stichting willen steunen, zijn voor ons een engel. Zij hebben het hart op de goede plek.”

Omdat Tamara Dergent en Necmettin Cetin graag de daad bij het woord voegen, staat de kerk vanaf het begin van de kraakactie open voor minderbedeelden uit de omgeving. Bezoekers Boelie (28) en Raymond (24) zijn blij met de opvang. Beiden slapen ’s nachts bij het Leger des Heils in Enschede. „In Hengelo is helemaal niets geregeld. In Enschede mag je overdag alleen bij de opvang komen als je daar eet. Daar moet je voor betalen. Hier vind ik eindelijk mensen die belangeloos helpen”, vertelt Raymond.

Wethouder H. J. Nijhof van de gemeente Hengelo bestrijdt dat er in Hengelo niets is geregeld. „Dak- en thuislozen kunnen terecht in een inloophuis. Daar krijgen ze dagopvang en een maaltijd. Bij mijn weten gebeurt dat gratis.”

Hij betwijfelt of de actie van de krakers nut heeft. „Ik schat dat het aantal dak- en thuislozen in Hengelo op één hand te tellen is.”

Desondanks waardeert Nijhof de intentie van het tweetal. „Het is fijn dat mensen zich het leed in de maatschappij aantrekken. Ik steun het plan voor een weggeefwinkel en een voedselbank. De opvang van dak- en thuislozen moet aan professionals overgelaten worden en niet aan goedwillende mensen.”

Cetin is het niet met de wethouder eens. „Wij weten uit ervaring wat dak- en thuislozen nodig hebben. De wethouder heeft geen recht van spreken. Wij doen tenminste wat. Ambtenaren lopen in driedelig pak, rijden in een dikke BMW en verdienen duizenden euro’s per jaar, maar steken geen hand uit naar de minderbedeelden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer