Binnenland

De Geus: Extra verzekeren nieuwe WAO onnodig

DEN HAAG (ANP) – Minister De Geus van Sociale Zaken waarschuwt werkgevers en vakbonden dat aanvullende collectieve verzekeringen voor extra uitkeringen in het nieuwe, strengere WAO–stelsel „op zichzelf niet nodig zijn en een algehele reparatie is ongewenst."

18 January 2006 19:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Dat bleek woensdag uit een brief van de bewindsman aan de Tweede Kamer.Volgens De Geus is de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) die vanaf dit jaar de WAO vervangt, toereikend. Toch verwacht hij wel dat er collectieve verzekeringen komen die een aanvulling geven op de zogeheten WGA–uitkering die gedeeltelijk arbeidsongeschikten krijgen als zij werken. Een woordvoerder van de bewindsman stelde in een toelichting dat ongewenst is als daarmee de financiële prikkel om (meer) te gaan werken „teniet wordt gedaan".

In het nieuwe stelsel hebben mensen alleen recht op een uitkering als zij voor meer dan 35 procent zijn afgekeurd. Deels arbeidsongeschikten moeten zo veel mogelijk aan de slag gaan. Daarbij krijgen ze een WGA–loonaanvulling. Deze bedraagt 70 procent van het bedrag dat minder wordt verdiend ten opzichte van het oude salaris. Doordat mensen een groot deel van het verschil ’terugkrijgen’, moet het volgens Sociale Zaken al lonend zijn om zo veel mogelijk te werken.

Vorig jaar juni sloten vakbonden en werkgeversorganisatie LTO Nederland in de land– en tuinbouw al een akkoord over extra loonaanvullingen bij ziekte.

Werknemers in de agrarische sector kunnen naast de verplichte basisverzekering in het nieuwe zorgstelsel kiezen voor een pluspakket. Personeel dat zich bijverzekert, krijgt in de eerste twee jaar van ziekte het volledige loon doorbetaald. Daarna wordt bij arbeidsongeschiktheid vijf jaar lang hun inkomen aangevuld tot 80 procent van het laatste salaris.

Volgens bestuurder A. de Graaf van FNV Bondgenoten kan De Geus deze regeling nooit als ongewenst bestempelen, omdat de prikkels om te gaan en blijven werken overeind blijven. „Mensen moeten meewerken aan de reïntegratie."

Volgens De Graaf is het akkoord in de land– en tuinbouw juist helemaal naar de geest van de WIA. Hij wijst erop dat het koppelen van een zorgverzekering aan een verzuimverzekering ervoor zorgt dat bij ziekte al in een vroegtijdig stadium kan worden gewerkt aan een terugkeer naar de oude werkplek of desnoods wordt gekeken of iemand op een andere manier aan de slag moet.

Volgens De Graaf krijgen inmiddels circa 100.000 werknemers in de agrarische sector het pluspakket aangeboden door hun werkgever. Daarvan hebben tot nu volgens FNV–bestuurder „nog maar” honderd tot 150 medewerkers aangegeven de aanvullende verzekering niet nodig te vinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer