Gemeente krijgt 60 miljoen voor uitvoering welzijnswet
DEN HAAG (ANP) – Gemeenten krijgen jaarlijks 60 miljoen euro voor de uitvoering van de nieuwe welzijnswet wmo. Daarnaast krijgen ze van het Rijk eenmalig 45 miljoen euro om de invoering van de wet mogelijk te maken.
Dat is de uitkomst van een overleg tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) en de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Zalm (Financiën) woensdag.De 60 miljoen euro per jaar is ongeveer de helft van wat de VNG denkt nodig te hebben. Afgesproken is dat na een jaar gekeken wordt of het voldoende is geweest en als dat niet zo is wordt het bedrag aangepast, vertelde de Leidse wethouder H. Buijing die als lid van de VNG–commissie deelnam aan het overleg.
Daarnaast heeft Buijing goede hoop dat het Rijk wil meebetalen aan een stimuleringsregeling om de loketten in de gemeenten goed van de grond te krijgen. De VNG heeft berekend dat daar tussen de 20.000 en 25.000 euro per gemeente voor nodig is. Buijing noemt de resultaten van het overleg een stap vooruit. „Maar er zijn nog veel vraagpunten.”
Zo is de VNG niet blij dat Ross de jaarlijkse bijdrage van 60 miljoen wil betalen uit een subsidiepot voor mensen die thuis steun krijgen van verzorgingshuizen, zoals bijvoorbeeld een maaltijdservice. Dit terwijl gemeenten met de nieuwe wet straks ook daar de verantwoordelijkheid voor krijgen. „Dat lijkt een sigaar uit eigen doos.”
Bovendien heeft de VNG het gevoel dat VWS de gemeenten aan het lijntje houdt over een andere kwestie. Al sinds 2002 claimen zij een bedrag van 225 miljoen ter compensatie van extra kosten die gemeenten moesten maken, omdat het Rijk wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor woningaanpassingen. Indertijd kreeg de VNG te horen dat dit aan de orde moest komen bij de onderhandelingen over de wmo. Nu wordt weer gezegd dat dit daar niets mee te maken heeft, vertelt de wethouder. De behandeling van de claim is naar een ander moment verschoven. Maar hij blijft op tafel liggen.
Verder willen de gemeenten meer mogelijkheden om zaken als woningbouw voor ouderen te kunnen beïnvloeden. Ze vinden dat het Rijk hen beter in staat moet stellen om de regie voor de zorg voor het welzijn van hun inwoners te voeren. De onderhandelingen zijn dan ook nog niet afgerond. Volgende week praat de Tweede Kamer over de nieuwe wet. Daarna komen de gemeenten en het Rijk weer bij elkaar voor verder overleg.