Meer geld gevraagd voor welzijnswet
DEN HAAG - Gemeenten willen tientallen miljoen euro’s extra van de landelijke overheid ontvangen om de nieuwe welzijnswet WMO in te voeren.
Gemeenten willen het geld gebruiken om aparte loketten in te richten waar burgers met hun hulpvragen op het gebied van welzijn terechtkunnen. De gemeenten hebben hun wens gisteren in de vorm van een petitie overhandigd aan Tweede Kamerleden.Het verlangen komt boven op de eis van 225 miljoen die de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al op tafel had gelegd om de invoering van de nieuwe wet goed te laten verlopen.
Woensdag overlegde de VNG met minister Zalm van Financiën, minister Remkes van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. Laatstgenoemde is eindverantwoordelijk voor de invoering van de WMO.
In de nieuwe welzijnswet is geregeld dat niet langer het Rijk, maar gemeenten verantwoordelijk zijn voor belangrijke delen van het welzijnsbeleid.
Behalve een deel van de jeugdzorg, welzijnsvoorzieningen en de Wet voorzieningen gehandicapten, moeten gemeenten straks ook de huishoudelijke hulp van de thuiszorg gaan regelen. Die wordt nu landelijk georganiseerd via de Algemene wet bijzondere ziektekosten.
Volgende week debatteert de Tweede Kamer met de regering over de WMO. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid streeft naar invoering per 1 juli, maar verschillende gemeenten pleiten voor invoering per 1 januari 2007.
Zeer waarschijnlijk gaat de Kamer akkoord met het voorstel van de VNG en een aantal gehandicaptenorganisaties om gemeenten een zogenoemde „compensatieplicht” op te leggen.
Op grond van de AWBZ hebben burgers een wettelijk recht op zorg. Ross wil dat recht schrappen. Gehandicaptenorganisaties denken met de compensatieplicht voldoende in handen te hebben om het verlies van het recht op zorg te compenseren. De compensatieplicht legt gemeenten op om gehandicapten en chronisch zieken zo te helpen dat ze goed in de maatschappij kunnen functioneren.