Friese zeedijk ernstig verzwakt
LEEUWARDEN - Zes kilometer Friese zeedijk voldoet lang niet aan de veiligheidsstandaard. Wetterskip Fryslân heeft direct preventieve maatregelen genomen. Dat is dinsdag bekendgemaakt.
De zeewering zou normaal gesproken bestand moeten zijn tegen een extreme storm die eens in de 4000 jaar opsteekt. De bewuste 6 kilometer dijk tussen Zwarte Haan en het westelijk daarvan gelegen De Westhoek is echter slechts bestand tegen stormen die zich gemiddeld eens in de tien jaar voordoen.Het waterschap heeft inmiddels maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. De reparatiekosten van de dijk worden geschat op 20 à 25 miljoen euro. De dorpen die achter het bewuste dijkgedeelte liggen, zijn onder meer Sint Jacobiparochie, Minnertsga en Tzummarum. Die Friese dorpen liggen in de zogenaamde Westhoek, aan de Waddenzee.
De oorzaak van de problemen is niet bekend. De 22 meter brede asfaltlaag op de dijk brokkelt van boven af. Mogelijk moet de hele asfaltlaag worden vervangen. Volgens dijkgraaf P. van Erkelens van het waterschap moet het ministerie van Verkeer en Waterstaat de herstelkosten betalen.
Het bewuste stuk dijk is in 1972 en 1973 aangelegd en bestaat uit grindasfalt. Normaal bestaan dijken uit steenslagasfalt. „Dit dijkvak is aangelegd in de periode van de oliecrisis”, verklaart H. Kingma, portefeuillehouder waterkeringen van het waterschap, de asfaltsamenstelling. De dijk is ruim 9 meter hoog en aan de voet 44 meter breed.
Sinds de eerste indicatie dat er risico’s zouden kunnen zijn, eind vorig jaar, is al besloten om in het dijkvak de dijkbewaking bij de waarschuwingsfase voor storm in te stellen. Inmiddels is ook bij het dijkmagazijn aan de Boonweg, vlak bij het bewuste dijkvak, een depot ingericht met materiaal voor noodreparaties (geotextiel, steenslag, breuksteen). Tevens zijn er afspraken gemaakt voor de directe inzet van materieel.
Het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag duurt zeker zes maanden. Wanneer nu gestart zou worden met de verbetering is er van een hogere veiligheid gedurende het stormseizoen nog geen sprake. Daarom worden de komende weken tot de afloop van het stormseizoen benut voor voorbereiding van het werk. In het daarop volgende halfjaar kan het werk gerealiseerd worden. Bij het begin van het nieuwe stormseizoen in oktober moet de dijk weer veilig zijn.