Binnenland

Kamp Vught belicht vervolging Jehovah’s Getuigen

VUGHT (ANP) – Een „witte plek" in de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog noemt Nationaal Monument Kamp Vught de vervolging door de nazi’s van de Jehovah’s Getuigen. Het voormalige doorgangskamp wijdt er een tentoonstelling aan, die 31 januari wordt geopend en tot en met 23 april te zien is.

17 January 2006 13:38Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

In Duitsland kregen de Jehovah’s Getuigen al snel na de machtsovername door de nazi’s in 1933 te maken met vervolging. Op grond van hun geloofsovertuiging weigerden ze onder meer lid te worden van de nationaalsocialistische NSDAP, de nazivlag te groeten, krijgsdienst te verrichten, te werken in de oorlogsindustrie en een gelofte van gehoorzaamheid aan de staat af te leggen.In Nederland kwamen tijdens de bezetting tientallen Jehovah’s Getuigen in kamp Vught terecht. Van de ongeveer vijfhonderd leden die het Wachttorengenootschap in 1940 telde, hebben de Duitsers er 456 opgepakt en 308 naar vernietigingskampen gedeporteerd. Van die laatste groep keerden er 175 na de oorlog terug.

Kamp Vught heeft bij de samenstelling van de expositie nauw samengewerkt met het Wachttorengenootschap, liet het nationaal monument dinsdag weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer