Deel Kamer wil reis naar Afghanistan
DEN HAAG - De Tweede Kamer is verdeeld over het nut van een reis naar Afghanistan ter voorbereiding op het definitieve debat met het kabinet over de uitzending van troepen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Behalve een mogelijke reis staan een schriftelijke vragenronde, een hoorzitting en vertrouwelijke briefings op de Kamer-agenda.
De Kamer regelde vanmiddag in een procedurevergadering hoe het besluitvormingstraject over de missie er de komende weken uit gaat zien.CDA en VVD willen een reis maken naar Afghanistan om zich op de hoogte te stellen van de situatie daar. Voor de VVD speelt mee dat de PvdA door een bezoek aan dat land er mogelijk toe kan worden overgehaald in te stemmen met de missie. De PvdA twijfelt echter over het nut van een reis. PvdA’er Koenders denkt dat een bezoek aan Afghanistan alleen zin heeft als de reis naar het beoogde uitzendgebied Uruzgan voert. D66, SP en GroenLinks achten een reis overbodig. Volgens SP-Kamerlid Van Bommel is in Uruzgan niets te zien voor Kamerleden. „De Kamercommissie buitenlandse zaken is niet bedoeld als kwartiermakers voor Nederlandse militairen.”
Voor de hoorzitting over de missie wil de VVD in elk geval NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer uitnodigen. Daarnaast wil de partij hoge ambtenaren horen van de Amerikaanse en Britse ministeries van Buitenlandse Zaken. De liberalen wensen ook een briefing van de Nederlandse commandant der strijdkrachten, generaal Berlijn, en van de chef van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).
Het CDA wil in de hoorzitting in elk geval de Nederlandse militaire vakbonden spreken, evenals hulporganisaties en opinieleiders uit Uruzgan. Ook wil de partij de EU-vertegenwoordiger in Afghanistan, F. Vendrell, horen. Dat laatste wil ook PvdA-Kamerlid Koenders. Ook wenst hij de Pakistaanse journalist en Talibankenner A. Rachid uit te nodigen. PvdA, D66 en GroenLinks staan er op dat de Kamer inzage krijgt in het vertrouwelijke MIVD-rapport dat uitgebreid ingaat op de risico’s voor de Nederlandse militairen. De Kamer krijgt nog bezoek van topambtenaar K. Volker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Minister Kamp van Defensie schreef maandag in zijn internetdagboek dat de missie naar Uruzgan „de moeilijkste wordt sinds Srebrenica.” De uitzending naar Srebrenica liep dramatisch af. Nederlandse militairen konden in juli 1995 niet voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger de moslimenclave veroverde en daarna ongeveer 8000 moslimmannen vermoordde. Het was de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Als de Tweede Kamer met het besluit van het kabinet instemt, zullen er gedurende een periode van twee jaar 8000 Nederlandse militairen actief zijn in Uruzgan, aldus Kamp in zijn weblog.
Uit een onderzoek van het tv-programma Netwerk blijkt dat 46 procent van de ondervraagden niet gelooft dat de uitzending van troepen naar Uruzgan nut heeft voor de wederopbouw van het land. Over het accepteren van slachtoffers onder Nederlandse militairen zijn de ondervraagden zeer verdeeld. Bijna de helft (45 procent) is niet bereid slachtoffers te accepteren, ook al draagt de missie daadwerkelijk bij aan de wederopbouw van Afghanistan, terwijl 42 procent dat in dat geval wel is.