Buitenland

Wenen moet door nazi’s geroofde kunst teruggeven

WENEN (AP) - Kunstwerken die door de nazi’s zijn gestolen van een Joodse familie en na de oorlog in het bezit kwamen van de Oostenrijkse staat moeten aan de rechtmatige eigenaars worden teruggegeven. Dat heeft een Oostenrijks hof van arbitrage maandag bepaald.

17 January 2006 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

De 90-jarige Maria Altman, die in de Verenigde Staten woont, voert sinds 1998 een juridische strijd om vijf waardevolle schilderijen van Gustav Klimt, waaronder een befaamd portret van haar tante Adele Bloch-Bauer waarin bladgoud is verwerkt, van de Oostenrijkse regering terug te krijgen. De andere betwiste schilderijen zijn ”Appelboom”, ”Beukenbos/berkenbos”, ”Huizen in Unterach aan het Attermeer” en een minder bekend portret van Bloch-Bauer. De waarde van de schilderijen wordt geschat op 125 miljoen euro.In maart besloten de partijen bemiddeling in te roepen omdat ze er zelf niet uitkwamen. Advocaten van beide partijen lieten maandag weten zich bij het advies van het hof van arbitrage neer te leggen.

Kort nadat zij in Oostenrijk aan de macht waren gekomen namen de nazi’s de schilderijen van Altmans welgestelde Joodse familie in beslag. Een deel ervan hangt nu in de Osterreichische Galerie. Altmans oom, die in 1945 in ballingschap in Zwitserland overleed, liet zijn bezittingen na aan Maria Altman en twee andere familieleden. Maria Altman is de enige van de drie die nog leeft.

De uitspraak van het hof is voor Oostenrijk een bittere pil. Klimt geldt als een Oostenrijks icoon en zijn werken zijn volgens velen een onlosmakelijk deel van de Oostenrijkse nationale identiteit. Klimt was de grondlegger van de Weense Sezessionbeweging, die voor velen synoniem was met de jugendstil, de Duitse en Midden-Europese variant van de art nouveau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer