Lelystad sloopt vijf jaar oud bankgebouw
LELYSTAD - Het relatief jonge centrum van Lelystad is alweer aan vervanging toe. Betonnen winkelpanden uit de jaren ’70 moeten plaatsmaken voor modernere gebouwen. Ook de ING-bank aan de Stationsstraat moet eraan geloven. Opmerkelijk, want het gebouw is nog maar vijf jaar oud. „Kapitaalvernietiging”, vindt W. Jansen van de Lelystadse Inwonerspartij.
Op het plein voor het stadhuis van Lelystad is het niet alleen letterlijk erg koud, de omgeving doet ook figuurlijk kil aan. Hoge, sombere kantoorpanden van minstens vijf verdiepingen omringen de betegelde vlakte.Het strak vormgegeven ING-gebouw is een uitzondering. Met zijn rode bakstenen en driehoekige vormen staat het in schril contrast met de vierkanten betonnen gevaarten eromheen. Toch wordt ook dit vijf jaar oude gebouw gesloopt. Alleen de parkeerkelder blijft intact. Daar bovenop komt een groter pand, waarin de ING-bank een plekje krijgt.
Reden voor de sloop is de driehoekige vorm van het huidige gebouw. Die past niet in de plannen van de Ontwikkelingsmaatschappij Stadshart (OMS). De combinatie van gemeente Lelystad en projectontwikkelaar William Properties heeft een nieuwe winkelstraat gepland langs het stadhuis en de ING-bank. Door de aanleg van de straat kan het winkelend publiek in de toekomst een rondje lopen door de stad. De bocht in de straat moet worden gevormd door de gebouwen die eraan komen te staan. En daar past de driehoekige vorm van de ING-bank niet in.
„Typisch een voorbeeld van het slechte planologische beleid dat de gemeente Lelystad voert”, vindt J. Vos. De Lelystedeling woont al meer dan dertig jaar in de stad en heeft naar eigen zeggen meerdere staaltjes van een dergelijk beleid meegemaakt. „Kijk nu alleen maar eens naar het provinciehuis. Hoe lang staat het er? Misschien net twintig jaar. De gemeente heeft er eerst een stuk aangebouwd. Toen kwamen ze erachter dat het alsnog te klein was en nu wordt het weer gedeeltelijk gesloopt. Onzinnig toch?”
Ook fractievoorzitter W. Jansen van de Inwonerspartij in Lelystad is niet tevreden over het beleid van de gemeente. Hij vindt de sloop van onder andere de ING-bank kapitaalvernietiging. „Ik ben een voorstander van de vernieuwing van ons stadshart, maar niet op deze manier. Er wordt nu veel geld verkwist door de sloop van goede gebouwen. Het is maar de vraag of de dure panden die ervoor in de plaats komen, nog wel verhuurd zullen worden. Het risico is groot dat de gemeente straks met een enorme financiële strop blijft zitten.”
Monique van Rijn, woordvoerster namens de OMS, denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. „Lelystad begint met een volgende fase in zijn ontwikkeling. De stad krijgt meer verscheidenheid aan woonmilieus en genereert in hoog tempo nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid. Daardoor blijft er vraag naar appartementen en kantoorpanden.”
De kosten van het slopen en herbouwen van de ING-bank worden volgens Van Rijn ruimschoots gedekt door grondopbrengsten van het plein eromheen. „In principe moeten we in 2012 gelijk uitkomen.”
In totaal is met de vernieuwing van het stadshart een bedrag van 250 miljoen euro gemoeid.
Van een slecht planologisch beleid is volgens Van Rijn geen sprake. „Toen Lelystad in de jaren ’70 werd gebouwd, was er nu eenmaal een ander stedenbouwkundig inzicht dan nu. Er moest snel en goedkoop worden gebouwd en dat doe je met veel beton. Nu willen we meer duurzame panden bouwen met een vriendelijker uitstraling. Ook wordt het stadshart intiemer door de grote pleinen te bebouwen en winkelstraten op elkaar te laten aansluiten.”
De metamorfose van het Lelystadse centrum is in 2001 begonnen en moet in 2012 klaar zijn. De renovatie van de Zilverparkkade in het zuiden van het centrum is reeds klaar. De bouw van het theater bereikt volgende week het hoogste punt. Voor de aanleg van een soort groene wal rond het centrum, het zogenaamde Groene Carré, zijn al honderden lindebomen gepoot.
Van Rijn: „Ik kan me voorstellen dat mensen in het begin wat sceptisch zijn, maar als alles er eenmaal staat, kan Lelystad trots zijn op zijn stadshart.”