Pechtold vindt Rotterdam voorbeeld voor meer steden
ROTTERDAM - „Rotterdam is een voorbeeld voor andere steden.” Dat zei minister Pechtold maandag in Rotterdam, waar hij sprak op een symposium onder de titel ”Rotterdam Zet Door”.
De minister roemde op het symposium de zogeheten Rotterdamwet, die vorig jaar in werking trad. „De Rotterdamwet is niet exclusief voor Rotterdam”, aldus Pechtold, die onder andere grotestedenbeleid in zijn portefeuille heeft. De Rotterdamwet maakte mogelijk dat de Maasstad een aantal maatregelen invoerde om de overlast te lijf te gaan. Ook andere steden hebben met de wet die mogelijkheid. „Als dat geen bestuurlijke vernieuwing is”, aldus de minister.Hij roemde Rotterdam vanwege de analyse die de stad heeft gemaakt van zijn grootste problemen, het beleid dat daarvoor is gemaakt en de onorthodoxe plannen die zijn ontwikkeld om problemen op te lossen.
De inzet van stadsmariniers, buurtwerkers die werken aan de verbetering van de veiligheid, noemde hij een goede oplossing om de verloedering in de wijken te keren. Zo wil Pechtold ook stadsmariniers op rijksniveau invoeren. „De buurtproblematiek is breder dan Rotterdam. Die speelt ook in andere steden waar criminaliteit samenbalt en waar buurten zijn waar niemand wil wonen.”
Voor Pechtold is het tijd voor een herovering van deze buurten. „Kom met analyses en oplossingen en meld belemmeringen. Dan zal ik ze aanpakken. Daar ben ik minister van Grotestedenbeleid voor.”
De gemeente Rotterdam is voorzichtig optimistisch over de resultaten van het actieprogramma ”Rotterdam zet door”, dat eind 2003 werd gepresenteerd. Volgens de eerste evaluatie is het aantal probleemwijken in de stad al afgenomen.
Verder vinden bijna vier op de tien Rotterdammers dat de stad er op is vooruitgegaan. De criminaliteitscijfers zijn gedaald. In het twee jaar oude actieprogramma staat onder meer dat iemand die zich in een van de probleemwijken wil vestigen, 120 procent van het minimumloon moet verdienen. Ook wordt harder opgetreden tegen asociale huurders en stelt de gemeente meer eisen aan migranten.
Aanleiding voor de maatregelen was een onderzoek naar de samenstelling van de bevolking van Rotterdam in 2017. Daaruit bleek dat als er niet zou worden ingegrepen, de bevolking scheefgroei zou gaan vertonen.
Een van de veelbesproken maatregelen is het vestigingsbesluit, waardoor kansarmen en kansrijken beter over de stad worden verdeeld. Programmamanager F. Meijer benadrukt dat er geen hek om de stad komt. „Er wordt een tijdelijke stop gezet op de instroom van kansarmen in bepaalde wijken.”
Om welke wijken het gaat, kan hij nog niet zeggen. „Daarover moeten de minister en het college van burgemeester en wethouders beslissen.”