WHO: Risico in Turkije neemt af
ANKARA - Het risico van een uitbraak van vogelgriep onder mensen in Turkije neemt gestaag af. Dat heeft de hoogste afgevaardigde in Turkije van de VN-gezondheidsorganisatie WHO maandag gezegd.
Volgens WHO-gezant Guenael Rodier, een expert op het gebied van besmettelijke ziektes, kan het echter nog even duren voor de vogelgriep geheel uit het land is verdwenen.„We verwachten nog een aantal gevallen te krijgen omdat het een tijdje duurt voor het virus bij vogels is verdwenen”, zei Rodier. „Er blijft een zeker risico door het intensieve contact tussen mensen en vogels, maar wij geloven dat dat dagelijks verder afneemt.”
Volgens Rodier zijn de vier kinderen die tot dusver in Turkije aan het gevreesde H5N1-virus zijn bezweken, vermoedelijk besmet geraakt voordat de regering overging tot maatregelen, zoals ruiming van mogelijk geïnfecteerde vogels. Ook is het Turkse publiek zich volgens de expert nu bewust van het gevaar en worden besmette mensen afdoende behandeld met virusremmers.
In de strijd tegen de vogelgriep zijn in Turkije tot nu toe 931.000 vogels afgemaakt, hebben regeringsfunctionarissen bekendgemaakt. De autoriteiten verboden maandag het transport van vogels en hoefdieren, met uitzondering van racepaarden.
In Turkije zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid tot nog toe zeker twintig mensen besmet geraakt met de levensgevaarlijke vogelgriepvariant H5N1. Vier patiënten, allen tieners uit het dorp Doyubagazit in het oosten van Turkije, zijn overleden. In ziekenhuizen worden nog elf vogelgrieppatiënten verpleegd. Vijf zijn weer opgeknapt en naar huis gestuurd.
De Griekse minister van Volksgezondheid heeft Grieken ontraden naar Turkije te reizen; Syrië is begonnen reizigers en voertuigen bij de grensovergangen te ontsmetten en Rusland stuurt vliegtuigen om 8000 islamitische bedevaartgangers die over land naar Mekka zijn gereisd terug te halen zodat zij niet door Turkije hoeven te reizen.
De Turkse minister van Landbouw, Mehdi Eker, zei zeker te weten dat het vogelgriepvirus zich ook over andere landen in de regio heeft verspreid, maar dat dit door „bepaalde gesloten regimes” wordt verzwegen.
De Wereldbank verwacht dat donorlanden minstens 1 miljard dollar (822 miljoen euro) bijeen zullen brengen om armere landen te helpen de vogelgriep te bestrijden en voorzorgsmaatregelen te treffen voor een eventuele pandemie. Dat heeft Jim Adams, hoofd van de taakgroep vogelgriep van de Wereldbank, maandag gezegd.
Dinsdag begon in Peking een tweedaagse conferentie om zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor de strijd tegen de vogelgriep, die sinds 2003 in Azië en Turkije 79 slachtoffers heeft gemaakt. Adams zei van de Europese Unie en Japan een genereus aanbod te verwachten. De Verenigde Staten hebben al veel geld toegezegd, zei hij.
Met het geld willen zij een wereldwijde uitbraak van de ziekte voorkomen die ook voor mensen dodelijk is. De conferentie is georganiseerd met steun van China, de Europese Unie en de Wereldbank.
De Chinese staatssecretaris van Gezondheid, Qiao Zonghuai, verklaarde bij de opening van de conferentie dat veel landen die door de vogelgriep zijn getroffen veel te weinig geld hebben om de ziekte efficiënt te bestrijden. Volgens Qiao mogen andere landen niet wegkijken en zijn zij verplicht bij te springen. „Wij leven op dezelfde planeet en onze levens zijn met elkaar verweven”, aldus Qiao.
Een vertegenwoordigster van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde op de conferentie dat de kans op een pandemie „zeer groot is.” Het valt echter niet te voorspellen, wanneer de wereldwijde epidemie uitbreekt en hoeveel slachtoffers er zullen vallen.
Sinds 2003 zijn er in totaal zeker 79 mensen overleden aan de gevolgen van vogelgriep. Vooralsnog kan de ziekte waarschijnlijk alleen van dieren op dieren en van dieren op mensen worden overgebracht, maar volgens wetenschappers duurt het niet lang meer, voordat het virus muteert naar een vorm die ook van mens op mens kan worden overgebracht.
Een meisje dat zaterdag in Indonesië is overleden was besmet met vogelgriep, heeft een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid maandag gezegd. Twee familieleden van het meisje zijn met symptomen van vogelgriep opgenomen, maar van hen moet nog worden vastgesteld of zij de ziekte inderdaad hebben.
Bloed- en speekselmonsters van het 13-jarige meisje, dat overleed in Indraymayu in West-Java, zijn naar een laboratorium van de Wereldgezondheidsorganisatie in Hongkong gestuurd. Pas als het testresultaat daar is bevestigd zullen de Indonesische autoriteiten het dodental door vogelgriep officieel verhogen tot dertien, zei de woordvoerder.
Een man uit Oost-Jeruzalem die was opgenomen in een ziekenhuis in het westelijke deel van de stad met verschijnselen die duidden op vogelgriep, lijdt niet aan de ziekte. Dat meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid maandag na onderzoek van de patiënt.
De man, die in hetzelfde ziekenhuis ligt als de Israëlische premier Sharon, hield kippen van wie er recent enkele zijn doodgegaan.