Palestijnen Oost-Jeruzalem mogen naar de stembus
JERUZALEM (AP) - Het Israëlische kabinet heeft zondag besloten dat Palestijnen uit Oost-Jeruzalem bij de op 25 januari te houden Palestijnse parlementsverkiezingen mogen stemmen. De Hamas mag echter van Israël in Oost-Jeruzalem niet aan de verkiezingen meedoen en de Palestijnen zijn daarmee akkoord gegaan. De Hamas noemde het besluit onacceptabel, maar zei dat het er niet toe zal leiden dat de verkiezingen niet doorgaan.
Israël dreigde aanvankelijk het stemmen in Oost-Jeruzalem te zullen verhinderen, omdat de Hamas, die uit is op de vernietiging van Israël, aan de verkiezingen zou meedoen. De Palestijnen hadden gedreigd de verkiezingen af te gelasten, als de 5000 kiezers in Oost-Jeruzalem niet zouden mogen stemmen. Kort na het Israëlische kabinetsbesluit kwam het in Oost-Jeruzalem tot ongeregeldheden tussen de politie en Hamasleden. De politie arresteerde zes personen, onder wie drie die illegaal campagne zouden hebben gevoerd. Een van de arrestanten was de nummer twee op de landelijke Hamaslijst, Mohammed Abu Teir. Later viel de politie een Hamaskantoor in Oost-Jeruzalem binnen, omdat er activiteiten met betrekking tot de verkiezingen ontplooid zouden worden. De kiezers uit Oost-Jeruzalem mogen overigens ook hun stem uitbrengen in nabijgelegen stembureaus op de Westoever.De Palestijnse leider Mahmud Abbas is niet voornemens zich herkiesbaar te stellen als zijn termijn als president van de Palestijnse Autoriteit in 2008 afloopt. Dat heeft Abbas gisteren tegen verslaggevers in Ramallah gezegd. Ook zei hij dat het Palestijnse parlement dat op 25 januari wordt gekozen een „nieuw type” democratie zal inluiden, waarin niet alleen zijn Fatahpartij het voor het zeggen zal hebben.
Abbas (70) werd een jaar geleden gekozen, als opvolger van de in november 2004 overleden Yasser Arafat. Wettelijk gesproken zou hij er een termijn van vier jaar aan vast kunnen knopen, „maar ik zeg u nu dat dit niet zal gebeuren”, zei Abbas. Bij de volgende verkiezingen moet volgens hem niet alleen een president, maar ook een vicepresident worden gekozen. Daarvoor moet het parlement dan wel de nodige besluiten nemen.
Israëlische soldaten schoten zondag op de Westoever een Palestijnse vrouw en haar gewapende zoon dood. De 20-jarige zoon, Fawzi Dwekat, stond bij zijn ouderlijk huis aan de rand van het dorp Rojib op wacht, volgens dorpsbewoners omdat er de laatste tijd auto’s van het gezin in brand zijn gestoken. De soldaten zouden het vuur hebben geopend in de veronderstelling dat het huis een schuilplaats van Palestijnse extremisten was. Behalve de jongen werd ook zijn 50-jarige moeder Nawal, die zich in het huis bevond, dodelijk getroffen. Volgens het leger werden de soldaten als eerste onder vuur genomen,
De echtgenoot en vader van de slachtoffers, Monjed Dwakat, zei een uur op ambulances te hebben moeten wachten. Volgens hem werden de ambulances opgehouden door het Israëlische leger. De man zelf raakte gewond aan zijn hoofd door granaatscherven.
Op het marktplein in Hebron op de Westoever staken Joodse kolonisten zondag leegstaande winkelpanden van Palestijnen in brand. Ze deden dat uit protest tegen het bevel van een Israëlische rechter dat acht families uiterlijk gisteren vertrokken moesten zijn uit een aantal vier jaar geleden door hen gekraakte panden op het plein.
Ook gisteren sloot Israël de belangrijkste grensovergang voor vrachtverkeer tussen Israël en de Gazastrook, omdat er aanwijzingen zouden zijn dat Palestijnse extremisten er een aanslag wilden plegen.