Kabinet wil missie naar Afghanistan
DEN HAAG - De impasse rond de Afghanistanmissie is doorbroken. Het kabinet heeft besloten zijn bereidheid te tonen troepen naar Afghanistan te sturen. De Kamer blokkeert daarom niet langer een debat met de regering over de missie.
Het kabinet heeft vrijdag na de ministerraad een brief over de missie naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin geeft de regering aanvullende informatie over onder meer de rol van de EU in Afghanistan en herbevestigt zij haar bereidheid deel te nemen aan de NAVO-operatie ISAF, „waartoe eerder is besloten.”Dat laatste duidt op de kabinetsbrief van 22 december, waarover veel onduidelijkheid ontstond. Het kabinet repte daarin van een „voorgenomen bijdrage” aan de NAVO-operatie. VVD, PvdA en SP weigerden over dat voornemen van het kabinet in debat te gaan en eisten een besluit over de uitzending.
Premier Balkenende hoopt dat met de nieuwe brief aan dat „procedurele gedoe” een einde komt. „Het is glashelder wat wij willen: bijdragen aan de ISAF-missie in Afghanistan.” De premier zei dat het kabinet feitelijk al op 22 december had besloten troepen uit te zenden. „Er lag en ligt een besluit.” De weifelende D66-ministers Brinkhorst (Economische Zaken) en Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) zijn ook voor de missie, aldus de minister-president.
Brinkhorst stelde vrijdag dat het kabinet „geen nieuw besluit” heeft genomen over de uitzending. Volgens hem zijn de D66-ministers niet „om” gegaan. Pechtold toonde zich na de ministerraad tevreden. „Er is nu helderheid, het gedoe is over. We kunnen over de inhoud praten.”
De D66-fractie is ook tevreden dat de impasse over de missie naar Afghanistan is doorbroken „Dit is wat we wilden. We kijken nu erg uit naar een debat”, aldus fractievoorzitter Dittrich. Wat er gebeurt als een Kamermeerderheid voor de missie stemt en D66 tegen blijft, is nog onduidelijk.
Het is overigens nog niet zeker of een Kamermeerderheid zich achter de uitzending schaart. Het CDA twijfelt nog. De partij hecht aan een breed draagvlak voor de uitzending, maar laat haar stemgedrag volgens fractievoorzitter Verhagen niet afhangen van anderen. Tot nu toe is alleen de VVD ronduit voor de missie. De SGP heeft een positieve grondhouding, evenals de CU. Die toonde zich vrijdagavond tevreden „dat er nu toch een besluit kon worden genomen.”
Om het brede draagvlak te krijgen waaraan het CDA hecht, is steun van de PvdA nodig. Die partij heeft haar standpunt echter nog niet bepaald. De sociaaldemocraten hebben net als VVD en SP wel besloten een debat over de missie niet langer te blokkeren. SP, GroenLinks en LPF zijn tegen de uitzending.
De Kamer bespreekt dinsdag hoe de procedure verder moet verlopen. Het kabinet neemt na het Kamerdebat een definitief besluit over de missie. Als die doorgaat, vertrekken de militairen eind mei naar Afghanistan.