Koninklijk Huis

Prins William begint aan militaire opleiding

De banden tussen koningshuizen en het leger zijn altijd nauw. Met name toekomstige koningen laten zich militair scholen. Zo ook de Britse prins William. Hij begon deze week aan zijn training op de prestigieuze militaire academie in Sandhurst.

W. G. Hulsman
13 January 2006 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 03:22
De oudste zoon van de Engelse prins Charles (r.), prins William (m.), begon deze week aan zijn militaire opleiding.
De oudste zoon van de Engelse prins Charles (r.), prins William (m.), begon deze week aan zijn militaire opleiding.

Eens zal prins William opperbevelhebber van de Britse strijdkrachten zijn. Zonder ervaring in het leger is dat een moeilijke taak. De 23-jarige prins wilde daarom graag naar een officiersopleiding. „Ik wil niet afgeschermd worden van het militaire leven. Ik wil daar geweest zijn waar mijn mannen waren en ik wil dat doen wat zij doen”, zei de prins in oktober in een interview. Prins William is de oudste zoon uit het huwelijk van de Britse kroonprins Charles en zijn eerste vrouw, prinses Diana.De keuze viel op de elitaire koninklijke militaire academie in Sandhurst, waar ook broer Harry studeert. De prins doorstond de zware test van de toelatingscommissie. „Ik ben blij dat ik de eerste horde heb genomen, maar ik ben me er zeer wel van bewust dat het nog maar het begin was. Dat is me wel duidelijk geworden uit de gesprekken met mijn broer Harry”, zei prins William.

Schoenen poetsen
De prins krijgt geen andere behandeling dan de overige 269 kadetten die deze week startten, zo zei generaal Andrew Ritchie, commandant van de academie tegenover de Britse omroep BBC. De prins krijgt deze weken de basisopleiding ”soldaat-zijn”. Dat betekent: de eerste weken de kazerne niet verlaten. Elke ochtend om zes uur opstaan, uniformen strijken, schoenen poetsen, strenge kamerinspecties, kleren wassen en de eerste wapenoefeningen. Pas na vijf weken krijgt de prins wat meer vrijheid. De regels op de academie in Sandhurst zijn strak: rekruten worden opgejaagd, gekleineerd en fysiek zwaar belast.

Voor prins William zal dat niet anders zijn. „De prins is een typisch voorbeeld van de jonge mannen en vrouwen die wij hier binnenkrijgen: ze zijn gewend om vier uur per dag te werken en twintig uur te slapen. Wij draaien dat hier om”, grapte commandant Ritchie.

De beveiliging rond de prins zal extra scherp zijn. Volgens een Britse krant zijn zelfs twee eenheden van onverschrokken Gurkha’s, Nepalese militairen in dienst van Groot-Brittannië, de militaire politie en de marechaussee ingezet om prins William te bewaken.

De beveiliging op de school is opgevoerd nadat een verslaggever er onlangs in slaagde ongemerkt binnen te dringen op Sandhurst. De journalist wist met een namaakbom op zijn lichaam de 21-jarige broer van William, prins Harry, te benaderen.

Prins William is niet de enige royal op Sandhurst. Zo komt hij er zijn jongere broer Harry tegen, die in april zijn opleiding zal afronden. Prins Harry heeft eerder gezegd dat hij er naar uitziet dat zijn broer als nieuwe rekruut hem zal moeten groeten. Momenteel loopt ook prins Khamsun, zoon van de koning van Bhutan, rond in Sandhurst. In het verleden kregen koning Hussein van Jordanië, de sultan van Brunei en de Britse oorlogspremier Winston Churchill hun opleiding aan de academie.

De training op de academie Sandhurst is onderdeel van de vorming van de toekomstige koning. Eerder studeerde prins William aan het elitaire Eton College, waar hij zich specialiseerde in geografie, biologie en kunstgeschiedenis. Daarna studeerde hij geografie in het Schotse St. Andrews.

Marine
Nederland kent veel minder dan Groot-Brittannië een militaire traditie en ook de banden van het Oranjehuis met het leger zijn minder intensief. In Engeland zijn de meeste prinsen in het leger en vooral bij de marine gevormd. Van de jonge generatie Nederlandse prinsen hebben er slechts drie iets met het leger. De een na jongste zoon van prinses Margriet, prins Pieter-Christiaan, werkt bij de marechaussee. Zijn oudste broer, prins Maurits, vervulde wel zijn dienstplicht, maar verder is er weinig te merken van een warme band met de krijgsmacht zoals grootvader prins Bernhard die had.

De enige voor wie het militaire leven echt wat betekent, is prins Willem-Alexander. Hij kreeg zijn militaire opleiding bij de marine en bij het Instituut Defensie Leergangen. Verder haalde hij zijn groot militair vliegbrevet. Regelmatig bezoekt de prins in de aanloop naar het koningschap eenheden van het leger. Prins Willem-Alexander zal echter nooit opperbevelhebber van het leger worden.

Wel wordt de prins met enige regelmaat in rang verhoogd. Sinds vorig jaar is hij commandeur der Koninklijke Marine reserve, reservebrigadegeneraal der infanterie van de Koninklijke Landmacht; reservecommodore van de Koninklijke Luchtmacht en reservebrigadegeneraal der Koninklijke Marechaussee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer