Kamer: Toch matten op Schiphol
DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nog steeds desinfectiematten op Schiphol neerleggen tegen verspreiding van het vogelgriepvirus vanuit Turkije. Minister Veerman van Landbouw vindt dat niet nodig.
In een brief aan de Kamer schreef de minister donderdag dat desinfecterende matten op Europese luchthavens volgens de Europese Commissie en deskundigen niet nodig zijn. De verspreiding van vogelgriep moet namelijk bij de besmettingsbron worden aangepakt, vindt Veerman. Hij heeft daarom met de ambassadeur van Turkije gesproken over desinfecterende matten op Turkse luchthavens. De bewindsman heeft Turkije ook financiële steun aangeboden.PvdA, VVD en LPF blijven desondanks pleiten voor het neerleggen van desinfecterende matten op Schiphol. „Het is in Turkije een vieze boel bij de aanpak van de vogelgriep”, vindt VVD-Kamerlid Oplaat. „We kunnen niet te veel vertrouwen op de Turkse autoriteiten en moeten onze eigen verantwoordelijkheid nemen. We moeten die matten dus ook in Nederland neerleggen.”
PvdA’er Waalkens vindt het weliswaar prima dat er matten dicht bij de bron van besmetting komen, maar blijft erop hameren dat ze daarnaast ook in Nederland moeten worden neergelegd. „Wat doe je met Roemenië, Indonesië en andere landen met vogelgriep? Je kunt niet overal matten door Nederland laten neerleggen.” Volgens de LPF heeft Veerman niets te zeggen in Turkije. „Als hij wat wil, moet hij dat in Nederland doen”, aldus Kamerlid Van den Brink. „Als Veerman niet uitkijkt, is het van: Als het kalf verdronken is, dempt men de put.”
Alleen CDA-Kamerlid Ormel, die eerder ook pleitte voor desinfectiematten op Schiphol, kan zich wel vinden in het standpunt van Veerman. „Het is beter om ervoor te kiezen dat de passagiers in Turkije schoon het vliegtuig in gaan. Hoe eerder de ontsmetting plaatsvindt, hoe beter.
Reisorganisatie Corendon boekt op dit moment ongeveer een kwart minder reizen naar Turkije dan normaal. Corendon is gespecialiseerd in vakanties en vliegreizen naar Turkije, waar de vogelgriep is uitgebroken. „Normaal boeken wij 1000 man per dag naar Turkije. Op dit moment is dat 700 à 800. Men is voorzichtiger geworden met boeken”, aldus directeur A. Uslu van Corendon donderdag.
Hij stelt dat mensen wegens de vogelgriep ook minder reizen boeken naar andere Europese bestemmingen, zoals Griekenland. Een woordvoerder van de Griekse ambassade sprak echter van een stijging met 10 tot 20 procent van het aantal boekingen van reizen naar Griekenland.
Uslu noemt de daling „niet dramatisch” voor zijn bedrijf. Volgens de directeur proberen klanten eerder gekochte reizen niet om te boeken. Bij uitzondering staat Corendon dit door de uitbraak van de vogelgriep wel toe.
Reisorganisator Oad, dat een groot deel van de Turkijevakanties in handen heeft, zegt geen last te hebben van de vogelgriep. Volgens het bedrijf bestaat er wel een algemene tendens dat mensen later boeken. Het bedrijf wijt dit onder andere aan de onzekerheid bij consumenten over hun loonstrookje.
Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) wijst erop dat vogelgriep zich tot op heden alleen verspreidt van dier op dier en van dier op mens, maar niet van mens op mens. Reizigers lopen dan ook geen of een zeer geringe kans op besmetting, omdat zij op een vakantiebestemming over het algemeen niet in aanraking komen met pluimvee, aldus de ANVR. Er is geen negatief reisadvies voor gebieden waar vogelgriep voorkomt. Wel luidt het advies direct contact met watervogels en pluimvee zo veel mogelijk te vermijden.