Justitie positief over proef slachtofferhulp
Justitie in Maastricht is positief over de resultaten van een proef, waarbij de vaak zeer emotionele verhalen van slachtoffers en nabestaanden door de rechtbank uitgebreid aan een verdachte worden voorgehouden.
Het project ”Victim Impact Statement” (VIS), dat sinds vorig jaar in diverse arrondissementen in Nederland loopt, wordt het komende jaar voortgezet. Dat zegt justitiecoördinator slachtofferzaken I. Sniekers.
De afgelopen maanden is volgens Sniekers in 25 zware strafzaken geëxperimenteerd met deze nieuwe vorm van slachtofferhulp. Hoewel een officiële evaluatie nog moet verschijnen, kan Sniekers nu al zeggen dat de resultaten voor slachtoffers en nabestaanden zeer positief zijn.
Tijdens een strafzaak in Maastricht citeerde rechtbankpresident A. Penn-te Strake maandag bijna een halfuur uit emotionele verslagen van familieleden van drie bij een verkeersongeval omgekomen jongeren. Het gevolg was dat zowel de nabestaanden op de publieke tribune als de verdachte minutenlang huilden.
Uiteindelijk las de verdachte hortend en stotend een korte verklaring voor, waarin ze haar spijt betuigde aan de nabestaanden. De zitting moest vanwege de hoogopgelopen emoties enige tijd worden geschorst.
Het integraal voorlezen van verhalen van slachtoffers en nabestaanden is in Nederland uiterst ongebruikelijk. Toch is het een trend die zich verder zal doorzetten, verwacht Sniekers. „Zolang slachtoffers en nabestaanden voor de rechtbank nog geen recht hebben om zelf het woord te voeren, is dit het alternatief.”
Een speciale officier van justitie is in Maastricht aangesteld om te bepalen of uitgebreide slachtofferverhalen wel of niet aan het dossier worden toegevoegd. Het openbaar ministerie stelt de rechtbank vervolgens voor om de verhalen ter zitting integraal voor te lezen. De rechtbank mag uiteindelijk zelf beslissen of dat ook daadwerkelijk gebeurt.
Als logische toekomstige stap noemt Sniekers de invoering van „herstelrecht”, waarbij er onder begeleiding en op vrijwillige basis aan gewerkt wordt om de relaties tussen slachtoffers en daders te normaliseren.