Kabinet wil tijfel over Afghanistan–missie wegnemen
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet zal vrijdag een nieuwe brief naar de Tweede Kamer sturen waarin geen twijfel wordt opengelaten over de wens troepen naar het zuiden van Afghanistan te sturen. Met de brief hoopt het kabinet een inhoudelijk debat over de missie mogelijk te maken.
Een meerderheid van VVD, PvdA en SP houdt een dergelijk debat tegen omdat het kabinet nog geen formeel besluit over de uitzending heeft genomen. Een besluit is tot nu toe echter politiek onhaalbaar gebleken vanwege tegenwerking van D66, inclusief de bewindslieden van de kleinste regeringspartij. D66 is een verklaard tegenstander van de missie. In de oorspronkelijk brief van 22 december aan de Kamer was daarom slechts sprake van een voornemen om de de komende twee jaar tot 1400 militairen uit te zenden.Een van de punten die in de brief verder aan de orde komen is een perspectief voor de wederopbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan met een grotere betrokkenheid van de Europese Unie. Zowel D66 als de PvdA die zijn kaarten tot nu toe tegen de borst heeft gehouden, vragen zich af of er ruimte is voor wederopbouw in een provincie die tot de gevaarlijkste van Afghanistan behoort.
Donderdag probeerde de D66–top de gemoederen tot bedaren te krijgen nadat het D66–Tweede Kamerlid Bakker eerder deze week op een kabinetscrisis had gezinspeeld als de missie zou doorgaan. „Dat zijn grote woorden", zei D66 fractievoorzitter Dittrich na een speciaal beraad met zijn fractie en de twee D66–ministers Brinkhorst en Pechtold. Hij riep alle partijen op een inhoudelijk debat aan te gaan over de missie. En pas aan het eind van dat debat maakt D66 „de rekening op", beloofde hij.
Brinkhorst noemde het donderdag tijdens een nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Utrecht „te dwaas" als het kabinet zou vallen op een moment dat het de vruchten kan plukken van de eerdere bezuinigingen. Volgens de vice–premier moet dit kabinet de klus afmaken. „Het land zit niet te wachten op een kabinetscrisis".
CDA–fractievoorzitter Verhagen, net terug van vakantie in Australië, riep de Kamer op om op te houden met het spelen van „politieke spelletjes" rond de voorgenomen uitzending. „Het getouwtrek rond de missie wordt bijna gênant" voor de uit te zenden militairen en hun achterban, voegde hij daar aan toe. Het is nu zaak dat iedereen zich goed kan voorbereiden op een inhoudelijk debat.
Ook de militaire bonden drongen donderdag aan op een snel en ordelijk debat over de missie. Wat er nu gebeurd „is buitengewoon ergerlijk", zei AFMP–voorzitter Van den Burg.
Maar ook vanuit eigen kring kreeg Dittrich, die de impasse uiteindelijik had veroorzaakt door vroegtijdig een veto over de missie uit te spreken, forse kritiek. In het tv–programma TweeVandaag zei commissaris van de koningin in Utrecht Boele Staal dat de fractievoorzitter „niet handig had geopereerd" door al in zo’n vroeg stadium zich tegen de misissie uit te spreken. De uitspraken van het Kamerlid Bakker in het weekblad Elsevier noemde hij „olie op het vuur gooien". Volgens Staal, zelf een voorstander van de missie, leent een debat over internationale verplichtingen van Nederland zich niet tot het forceren van een kabinetscrisis.
Binnen de Nederlandse bevolking lijkt het verzet tegen de uitzending af te nemen. Volgens een onderzoek van Maurice de Hond is het aantal voorstanders van de missie opgelopen tot 43 procent tegen 26 procent drie weken geleden.