Kerk & religie

Kerken zien inkomsten opnieuw stijgen

UTRECHT (ANP) – De kerken hebben ondanks een dalend ledental in 2004 de bijdragen van hun leden opnieuw zien stijgen. De 6,8 miljoen leden van de Rooms–Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en drie kleinere kerkgenootschappen brachten in totaal 380,3 miljoen euro op. Dat is 1,4 procent meer dan in 2003.

12 January 2006 14:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:22

Dat bleek donderdag bij het begin van de jaarlijkse actie Kerkbalans, de gezamenlijke geldwervingscampagne van de vijf kerken. Het gaat om de inkomsten uit vaste bijdragen van kerkleden, collecten, giften, acties en kleine legaten. De stijging van de inkomsten is in de afgelopen jaren absoluut en percentueel steeds kleiner geworden. Uit de resultaten van de toezeggingen voor Kerkbalans in 2005 in ruim 450 protestantse gemeenten blijkt dat zich vorig jaar voor het eerst een lichte daling (0,46 procent) heeft voorgedaan.Om de dreigende neergaande lijn in de inkomsten te stuiten, is de Interkerkelijke Commissie Geldwerving begonnen met proefprojecten om onder meer randkerkelijke leden actiever te benaderen voor een bijdrage en het gebruik van internet en sms bij de geldwerving te bevorderen. De eerste resultaten zijn hoopgevend, zei voorzitter D. Bijl.

De PKN boekte een stijging van de bijdragen met 1,4 procent tot ruim 266 miljoen euro. Dit ondanks het uittreden van minstens enkele tienduizenden. De PKN heeft „verrast en bemoedigd" geconstateerd dat de PKN–leden het verlies van inkomsten als gevolg van de kerkscheuring kennelijk hebben opgevangen, zei vice–voorzitter ds. G. de Fijter van de PKN–synode.

Secretaris J. Klok constateerde bezorgd dat de kerkelijke uitgaven harder stijgen dan de inkomsten. Het overgrote deel van de ledenbijdragen gaat op aan kerkgebouwen, personeel en – in toenemende mate – de hulp aan mensen in nood. Klok vertolkte opnieuw de herhaalde klacht van de kerken dat de overheid steeds minder bijdraagt aan de instandhouding van monumentale kerkgebouwen.

De helft van de kerkgebouwen staat op de monumentenlijst. De overheid draait de geldkraan voor de monumentenzorg echter steeds verder dicht, klaagde Klok. „De maat is voor ons wel vol. Dit zal er onherroepelijk toe leiden dat meer monumentale kerkgebouwen een prooi voor verwaarlozing en sloop zullen worden. Dat moet dan maar".

Klok hekelde verder het „imamsyndroom" van de overheid. Het kabinet heeft de toelating van buitenlandse imams bemoeilijkt en dupeert daarmee ook de 700.000 allochtone christenen in Nederland. Die kunnen nu ook moeilijker voorgangers uit het buitenland halen. „Wij hopen dat de overheid hierop terugkomt", zei Klok. „Religieuze leiders kunnen een zeer belangrijke rol spelen bij een goede en noodzakelijke integratie van allochtonen".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer