Curatoren KPNQwest samen voor overleg
De Europese curatoren van het failliete KPNQwest komen woensdag samen om te overleggen over de verkoop van het glasvezelnetwerk. „Het is echter te vroeg om te zeggen dat er een beslissing gaat vallen”, aldus curator E. Meijer dinsdag.
Meijer reageert daarmee op de voormalig vice-president E. Mogendorff, die samen met investeringsgroep Trimoteur en het personeel een doorstart met het personeel voorbereidt. Mogendorff liet zondagavond weten dat er vandaag een beslissing zou vallen over een eventuele overname.
Woensdag is een belangrijke dag omdat zal blijken of het Europese netwerk als geheel of in stukjes van de hand gaat. Uiterlijk donderdag moet de curator in Frankrijk, gedwongen door een wettelijke termijn, een beslissing nemen over het Franse deel van KPNQwest. Gaat die verkoop door -er ligt een bod van 1,5 miljoen euro- dan is het waarschijnlijk dat partijen die het hele netwerk willen kopen, afhaken. Doorgerekend zou het hele netwerk in stukjes dan 6 miljoen euro opbrengen. Meijer zei vrijdag al voor het geheel ook al hogere biedingen te hebben ontvangen.
Naast Trimoteur is ook AT&T nog steeds een belangrijke koper. Kort voor het faillissement van KPNQwest is het Amerikaanse telecomconcern al als kandidaat genoemd. Meijer benadrukt dat ongeveer veertig kopers zich hebben aangediend. „Die willen echter niet allemaal het hele netwerk hebben.”
Telecombedrijf KPN heeft een stichting in het leven geroepen om delen van het KPNQwest-netwerk tot 1 juli draaiend te houden. De stichting Customer Support KPNQwest streeft ernaar om, met instemming van de curatoren, de ringen Noordwest-Europa en de Kanaalzone open te houden.
Bij de stichting zijn inmiddels voldoende concrete toezeggingen binnengekomen om deze week „aan de urgente verplichtingen in de operationele sfeer te voldoen”, aldus KPN dinsdag.
KPN heeft zich naar eigen zeggen in de KPNQwest-problematiek van meet af aan coöperatief opgesteld door volledig medewerking te verlenen aan oplossingen voor het netwerk. Het vinden van zulke oplossingen werd in ernstige mate bemoeilijkt doordat de banken hier niet aan mee wilden werken en het aanwezige kasgeld opeisten.