Tunnel funest voor werkgelegenheid Zeeuws–Vlaanderen
TERNEUZEN (ANP) – De aanleg van de Westerscheldetunnel heeft voor het verdwijnen van veel bedrijven gezorgd uit Zeeuws–Vlaanderen.
Dat bevestigde dinsdag R. de Back van het Centrum voor Werk en Inkomen in Terneuzen. De aanleg van de tunnel in maart 2003 moest leiden tot een sterke toename van het aantal banen en bedrijven in de regio, maar heeft drie jaar na de komst juist het tegenovergestelde bereikt.Bedrijven verhuizen naar Goes en Middelburg. Werknemers uit de regio rijden dagelijks op en neer.
De douane, de verkeerspolitie, Rijkswaterstaat en Grontmij zijn voorbeelden van werkgevers die verhuisden naar de noordkant van de tunnel. Nadat veel aan de overheid gelieerde bedrijven wegtrokken, is het einde volgens De Back wel in zicht. „Ik kan het niet staven, maar ik denk dat de bedrijven die er nog zijn niet echt weg willen. Maar we moeten wel het tij keren en zorgen dat er weer bijkomen".
Ook wethouder R. Leentfaar van de gemeente Sluis is optimistisch. „Wij hebben een aantal goed draaiende bedrijventerreinen, waar niet veel zijn weggegaan. Bovendien zijn we bezig met de Belgische gemeente Maldegem een ondersteunend bedrijventerrein te realiseren voor de havens van Zeebrugge en Gent. Ook dat zorgt voor werkgelegenheid. Wij hebben sowieso meer met België en Noord–Frankrijk dan met Nederland".