CNV eist recht op meditatie in bedrijf
ROTTERDAM - De vakcentrale CNV gaat in cao-onderhandelingen het recht op meditatie en een stilteplek op het werk opeisen.
Eerste afspraken hierover zijn vorig jaar gemaakt in de cao voor het personeel van het Kadaster en dat moet dit jaar een landelijk gevolg krijgen om de „arbeidsvreugde, zingeving en bezieling op de werkvloer” te vergroten.Dat stelde bestuurster L. Smits van de CNV-bond Publieke Zaak maandag in Rotterdam tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de vakcentrale. Smits is zelf betrokken geweest bij de cao-afspraken bij het Kadaster.
De medewerkers van de instantie die gegevens over onder meer huizen en schepen registreert, hebben door de cao-afspraken recht op een scholingsvergoeding als ze een meditatietraining volgen. Zodra voldoende werknemers aan een dergelijke training deelnemen, valt er volgens Smits ook met de werkgever te praten over een stilteruimte.
Volgens de vakbondsbestuurster is er binnen het CNV veel discussie over het onderwerp geweest. „Meditatie moet een beetje uit de zweverige hoek worden gehaald. Wij kiezen een zakelijke benadering. Het is een vorm van moderne arbeidsvoorwaarde. Het heeft ook niet per se iets te maken met geloof, wat nogal eens wordt gedacht. Een stiltekamer kan natuurlijk wel net zo goed voor religie dienen.”
Volgens Smits draagt meditatie bij aan persoonlijke ontwikkeling en daardoor ook aan goede resultaten op het werk. „Door verdieping van geest krijg je respect voor jezelf en anderen. Het kan bijvoorbeeld ook helpen tegen pesten op het werk en ziekteverzuim.”
Zowel CNV als FNV vroeg gisteren aandacht voor de relatie tussen werknemers en hun leidinggevenden. Volgens de FNV moet personeel meer vrijheid krijgen om eigen vernieuwende ideeën uit te voeren. Het CNV stelt dat slechte leidinggevenden een nationaal probleem zijn.
„Goede en slechte bazen krijgen van ons het komende jaar de aandacht die ze verdienen”, stelt voorzitter R. Paas van de christelijke vakcentrale CNV. Volgens hem wordt 2006 het jaar waarin „plezier in het werk” centraal staat.
Paas meent dat plezier in werk vooral afhankelijk is van werkgevers die investeren in werknemers en de inbreng van hun personeel weten te waarderen. Hoe deze goede chefs dit jaar worden beloond en hoe de slechte chefs op de korrel worden genomen, is het CNV nog aan het onderzoeken.
CNV’er Paas vindt dat ondernemers kansen laten schieten door te weinig oog te hebben voor werkplezier. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse werknemer steeds minder tevreden is. De waardering voor zijn werk is gedaald van een 7+ in 2001 naar een 7- in 2005. Deze daling zou het bedrijfsleven jaarlijks 5 tot 9 miljard euro kosten.
Paas: „Maak werk werkbaar en je hoeft over die paar procenten loonsverhoging niet eens meer zorgen te maken. Dat verdient zich dan terug. Wie plezier in het werk heeft, zet sneller een stapje meer om het werk af te krijgen, doet wat extra moeite om klanten tevreden te houden. Het omgekeerde geldt voor medewerkers die geen plezier in hun werk hebben.”