Buitenland

Colombiaanse burgemeesters zwichten voor bedreigingen

Tientallen burgemeesters in Colombia hebben de afgelopen weken hun ambt neergelegd als gevolg van dreigementen door rebellen. De Colombiaanse overheid begint de controle over steeds meer gebieden in het Zuid-Amerikaanse land te verliezen aan FARC-rebellen die middels de bedreigingen hun macht uitbreiden.

AP
24 June 2002 12:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

Maandag kondigden de burgemeesters van Pensilvania, Samana en Victoria in de westelijke staat Caldas hun ontslag aan omdat zij met de dood waren bedreigd. „We hebben besloten dat we het beste kunnen opstappen, hoewel we weten dat het slechts tot chaos zal leiden”, zei de burgemeester van Pensilvania. „Maar ons leven staan op het spel.”

Op 5 juni werd de burgemeester van Solita vermoord toen hij op weg was naar een vergadering over de intimidatiecampagne van de rebellen. De FARC wordt verantwoordelijk gehouden voor zijn dood.

De gouverneur van de staat Antioquia neemt momenteel de ontslagaanvragen van 23 burgemeesters in zijn staat in overweging. De burgemeesters vroegen zaterdag en masse hun ontslag aan. „Het is erg moeilijk, want hun leven wordt bedreigd”, verzuchtte gouverneur Eugenio Prieto van de noordwestelijke staat. Prieto werd gouverneur van Antioquia nadat zijn voorganger in april werd ontvoerd door FARC-rebellen.

De dreigementen van de rebellen aan het adres van de burgemeesters zijn in juni begonnen. In een radio-uitzending zondag riep politiechef Jorge Daniel Castro de burgemeesters op om de bedreigingen te negeren. „Als de plaatselijke overheden verdwijnen, wat gebeurt er dan met de inwoners?”, waarschuwde Castro.

De FARC-rebellen hebben dreigementen geuit tegen bestuurders van meerdere gemeenten, verspreid over het land. In één staat worden de burgemeesters zelfs als zij aftreden nog met de dood bedreigd. Een paramilitaire militie die tegen de rebellen vecht heeft gezegd dat burgemeesters die onder druk van de rebellen aftreden, door de militie tot ’militair doel’ zullen worden verklaard.

Het ministerie van binnenlandse zaken heeft er bij de gemeentebesturen op aangedrongen zich niet te laten intimideren door de rebellen. De regering biedt bedreigde burgemeesters extra bescherming in de vorm van gepantserde auto’s en moderne communicatiemiddelen. Maar dat weegt voor velen niet op tegen de zwaarte van de dreigementen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer