Dinsdag overleg over doorstart KPNQwest
De Europese curatoren van het failliete KPNQwest komen dinsdag samen om te overleggen over de verkoop van het glasvezelnetwerk. „Het is echter te vroeg om te zeggen dat er een beslissing gaat vallen”, aldus curator E. Meijer maandag.
Meijer reageert daarmee op de voormalig vice-president E. Mogendorff die samen met investeringsgroep Trimoteur en het personeel een doorstart met het personeel voorbereidt. Mogendorff liet zondagavond weten dat er dinsdag een beslissing valt over een eventuele overname.
Dinsdag is een belangrijke dag omdat dan zal blijken of het Europese netwerk als geheel of in stukjes van de hand gaat. Uiterlijk woensdag moet de curator in Frankrijk, gedwongen door een wettelijke termijn, een beslissing nemen over het Franse deel van KPNQwest. Gaat die verkoop door - er ligt een bod van 1,5 miljoen euro - dan is het waarschijnlijk dat partijen die het hele netwerk willen kopen afhaken.
Doorgerekend zou het hele netwerk in stukjes dan 6 miljoen euro opbrengen. Meijer zei vrijdag al voor het geheel ook al hogere biedingen te hebben ontvangen.
Naast Trimoteur is ook AT&T nog steeds een belangrijke koper. Kort voor het faillissement van KPNQwest is het Amerikaanse telecomconcern al als kandidaat genoemd. Meijer benadrukt dat ongeveer veertig kopers zich hebben aangediend. „Die willen echter niet allemaal het hele netwerk hebben.”
De curatoren hebben vrijdag hun pogingen gestaakt om met behulp van klanten en leveranciers het netwerk in de lucht te houden. Volgens Meijer heeft het netwerk het hele weekend nog gefunctioneerd. „Alleen in Duitsland is er een korte storing geweest”, aldus Meijer. Over de financiering kon hij niets zeggen.
De banken willen op korte termijn een boekenonderzoek naar de snelle ondergang van KPNQwest. „We overwegen serieus een boekenonderzoek door de curatoren af te dwingen”, aldus een woordvoerder van het bankenconsortium, dat onder meer bestaat uit Fortis, ABN Amro, Citibank en Bank of America. Vrijdag liet de advocaat van de banken, G. Gispen, al vallen dat de banken vraagtekens bij KPNQwest zetten, omdat het bedrijf zes weken voor het faillissement nog voldoende geld leek te hebben.