België: Nederlands asielbeleid te streng
BRUSSEL (ANP) – België vindt Nederland te streng voor zijn eigen allochtonen. De Belgische vicepremier Dewael meent dat Nederland zich daarbij niet houdt aan Europese afspraken. Maar volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) verschillen de regels, maar is Nederland niet te streng.
„Nederland is strenger voor zijn eigen onderdanen dan voor andere Europese burgers. Dat wil ik in België niet doen. Ik zal hierover mijn Nederlandse collega aanspreken op onze volgende Europese afspraak", zei minister Dewael (Binnenlandse Zaken) zaterdag in de krant Gazet van Antwerpen.Nederland heeft strengere regels voor gezinshereniging, schijnhuwelijken en inburgering dan België. Tientallen allochtonen uit Nederland wijken daarom tijdelijk uit naar België om bijvoorbeeld buitenlandse partners te laten overkomen. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) kan weinig doen tegen deze ’België–route’. Probleem is onder meer dat België niet altijd controleert op de woonplaats en inkomen van de aanvragers, meldde Verdonk recent aan de Tweede Kamer.
België heeft de regels recent ietsje verscherpt, maar is nog altijd ’makkelijker’ dan Nederland. Dewael wil eigenlijk niet verder gaan: „Ik ben een groot voorstander van Europese samenwerking. Maar als sommige landen nòg strenger willen zijn, volg ik hen niet". De asielministers van de EU–landen ontmoeten elkaar vrijdag in Wenen. „Voor mij is de zin van Europese harmonisatie dat je alle regels op elkaar afstemt. Dat doet Nederland niet", stelt de minister verder.
De kritiek van Dewael past in een reeks kritische opmerkingen van Belgische bewindslieden over hun Nederlandse collega’s.
Een woordvoerder van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) stelde in een reactie dat Nederland niet te streng is. Wel verschillen de regels tussen landen. Zo is de België–route ook bekend.
Nederlanders verhuizen dan enkele maanden naar België om daar een buitenlandse partner te laten overkomen. Zij hoeven dan niet te voldoende aan de aangescherpte inburgeringseisen. Zo moeten degenen die in Nederland een partner laten overkomen minimaal 21 jaar zijn en 120 procent van het minimumloon verdienen. De nieuwkomer zelf moet een inburgeringsexamen gaan afleggen. België kent die eisen niet.
„Maar Verdonk kan er niets aan doen als Nederlanders naar België verhuizen, ook al is dat tijdelijk om de Nederlandse regels te omzeilen", aldus de woordvoerder. Verdonk weet niet hoeveel mensen gebruik maken van deze methode. Inmiddels is wel overleg met België gaande over dit probleem, waarover de Tweede Kamer onlangs ook vragen stelde.