Houseparty’s in Zaandam van de baan
De gemeente Zaandam wil nachtfeesten waarbij op grote schaal partydrugs worden gebruikt, in de toekomst onmogelijk maken. Burgmeester R. Vreeman heeft dat gezegd, nadat de bestuursrechter in Haarlam het verbod op een dansfeest in een evenementenhal in Zaandam vrijdag goedkeurde.
Ook een zogeheten afterparty in een andere discotheek in Zaandam gaat niet door. De gemeente heeft bepaald dat de uitgaansgelegenheid morgen van 06.00 uur tot 24.00 uur gesloten blijft. De eigenaar van de discotheek heeft zich bij dat besluit neergelegd.
De exploitant van de Evenementenhal, waarin zaterdag en zondag het dansfeest High Energy zou worden gehouden, had donderdag in een spoedprocedure bij de rechtbank in Haarlem geëist dat het verbod werd teruggedraaid. Hij noemde de sluiting pure willekeur.
Rechter F. Brouwer wees het verzoek af. De rechter is het met burgemeester Vreeman eens dat grote dansfeesten als in Zaandam ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Volgens hem komt dat vooral doordat er tijdens die feesten op grote schaal partydrugs worden gebruikt.
Brouwer wijst erop dat er tijdens feesten in de Evenementenhal geregeld ambulances ter plaatse moesten komen en bezoekers onwel werden. Recent vielen er twee dodelijke slachtoffers. Afgelopen zondag stierf een 28-jarige vrouw na het gebruik van xtc. De rechter vindt dat burgemeester Vreeman terecht de conclusie heeft getrokken dat de situatie in de Evenementenhal onbeheersbaar is.
Vreeman wil volgende week een definitief besluit nemen over het organiseren van nachtfeesten en houseparty’s in Zaanstad. De burgemeester is tevreden met het besluit. Hij gaat nu aan onder andere de GGD en de politie vragen hoe zij tegen de ontwikkeling aankijken. „Ik wil dit type nachtfeesten onmogelijk maken", zo zei hij vrijdag.
Exploitant G. Kwakernaat denkt dat de uitslag van het kort geding geen bijdrage levert aan het veiligstellen van de volksgezondheid. Volgens hem leidt de uitspraak juist tot een groter risico. „Als onze hal wordt gesloten, terwijl wij juist zulke goede voorzieningen hebben getroffen, zet dit andere geschrokken organisatoren aan het denken. Mogelijke slachtoffers worden dan niet meer door hen geholpen."
De exploitant heeft nog geen idee welke vervolgstappen hij gaat nemen. Wel wil hij weer met de burgemeester overleggen over mogelijke gezamenlijke oplossingen.