Politie Haaglanden wil Randstadtoelage
DEN HAAG (ANP) - De politie Haaglanden wil dat agenten die in de Randstad werken een Randstadtoelage krijgen. Korpschef Bouman zei dinsdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dat de toelage hem „het aangewezen middel lijkt om collega’s te compenseren” voor onder meer de huizenprijzen in de Haagse regio.
Het korps Haaglanden heeft een groot aantal vacatures, doordat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) fors zijn uitgebreid. Vooral ervaren personeel van het korps Haaglanden heeft bij die diensten werk gevonden. Het zou gaan om „vele tientallen agenten” die de overstap hebben gemaakt.Vooral op de wijkbureaus in de stad is te merken dat het korps veel vacatures heeft. Volgens een woordvoerder van het korps zijn de bureaus, agenten in opleiding meegeteld, voor 95 procent bezet. „Vroeg of laat gaat dat ten koste van de politiezorg”, aldus de woordvoerder. Het korps is voornamelijk op zoek naar agenten die op straat werken, administratief en ondersteunend personeel is er voldoende.
De politie kan de gewenste Randstadtoelage niet zelf uitkeren. De korpschef pleit met zijn uitspraken voor actie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Volgens G. van der Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, is de Randstadtoelage geen oplossing voor de problemen van het korps Haaglanden. „In Rotterdam en Amsterdam krijgen agenten verschillende vergoedingen om het werk in de grote stad aantrekkelijker te maken. Toch weerhoudt dat mensen er niet van een andere baan te kiezen.”
De politie in de regio Brabant-Noord gaat „hufterig gedrag” stevig aanpakken. Dat zei korpschef E. Akerboom dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn korps. Ondanks dat de criminaliteit in de regio verder is gedaald, blijft de burger een gevoel van onbehagen houden. „Dat komt niet zozeer door criminaliteit, maar door hufterig gedrag en een groeiend klimaat van agressie en intolerantie”, aldus de korpschef.
„Het aantal agressiedelicten is voor het eerst in jaren afgenomen, maar een stevige aanpak van hufterig gedrag is noodzakelijk om het gevoel van onbehagen dat burgers hebben op de langere termijn weg te nemen”, aldus de korpschef.
Daarom gaat de politie onder andere de „kleine norm” op straat steviger handhaven. Zo wordt onder meer wildplassen en asociaal gedrag steviger aangepakt.
Harde cijfers om het beleid te steunen zijn er niet. „Het is echt wijsheid van de straat. Nu de veiligheid in de regio toeneemt blijft het gevoel van onbehagen. Kijk maar eens naar de agressie in het verkeer. Maar ook in het café heb je veel eerder dan vroeger een probleem als je tegen iemand aanloopt, bijvoorbeeld”, verduidelijkt Akerboom, die met zijn beleid aanhaakt bij de overheidscampagne ”We hebben een kort lontje”.
De politie Midden- en West-Brabant wil meer en beter de wijk in. Een reorganisatie moet ertoe leiden dat de politie nog beter bereikbaar en beschikbaar wordt voor de burgers en dat er meer blauw op straat is, zei korpschef F. Heeres van de politie Midden- en West-Brabant gisteren bij de presentatie van ”Zien naar 2010”.
Heeres wil de komende jaren meer blauw op straat om zo het veiligheidsgevoel te verbeteren. Als het Regionaal College de plannen goedkeurt kan er de komende jaren meer politiecapaciteit beschikbaar komen. Agenten moeten nog professioneler zijn dan nu, aldus Heeres.
Een reorganisatie moet de nieuwe werkwijze mogelijk maken. Zo wil Heeres dat wijkagenten meer tijd krijgen om de wijk in te gaan en zich te richten op handhaving. Ook wil hij zijn mensen flexibeler inzetten zodat er meer agenten in onveilige wijken werken dan in veilige. „Ik wil de werkdruk van het korps gelijkmatig verdelen over de regio”, zei Heeres.
Om meer blauw op straat te krijgen wil de korpschef het aantal politieteams in de regio met elf terugbrengen van 29 naar achttien. „Het aantal plaatsen waar aangifte kan worden gedaan blijft gelijk. De efficiency zit hem voornamelijk in de structuur”, zei Heeres. De reorganisatie zal geen banen kosten. Teamchefs die in de plannen boventallig worden, krijgen ander werk binnen de politie aangeboden.