Binnenland

Brandweer Amsterdam richt eigen vakbond op

AMSTERDAM - De brandweer in Amsterdam heeft een eigen vakbond opgericht die de belangen van de brandweerlieden beter moet behartigen dan de reeds bestaande bonden.

3 January 2006 11:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:20

Deze bonden sloten eind vorig jaar een principeakkoord over een cao waarin de brandweerlieden zich totaal niet konden vinden. Wilde stakingen in het hele land waren het gevolg.Inmiddels hebben ongeveer tweehonderd brandweermannen en –vrouwen zich bij de ’Belangenvereniging Brandweer’ (BVB) aangesloten. Dat lieten de initiatiefnemers dinsdag weten.

De bond is ook bedoeld voor ambulancepersoneel en wil wellicht in de toekomst uitbreiden naar een landelijke vereniging. De brandweer komt met de nieuwe bond, omdat ze teleurgesteld zijn in de huidige bonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak. Die sloten eind vorig jaar een principeakkoord over de cao voor gemeenteambtenaren, waarin de brandweerlieden zich totaal niet konden vinden. Wilde stakingen in het hele land waren het gevolg.

De acties leidden uiteindelijk tot een aanpassing van het cao–akkoord. Het grootste struikelpunt, de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag (FLO), werd versoepeld waarna de brandweermannen zich weer beter meldden.

Cao–onderhandelaar P. Wiechmann van de Abvakabo reageert verrast op de oprichting van een eigen bond door brandweerlieden. „Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Er gingen al langer geruchten. Daar waar onvrede heerst, gaan mensen kijken naar andere manieren om hun belangen te behartigen”.

Volgens Wiechmann zaten onder „de smaakmakers van de acties” een maand geleden ook kaderleden van de FNV. Maar volgens hem werd de bonden wel weer gevraagd om de onderhandelingen te doen voor aanpassing van de cao. „Ondanks de kritiek, overheerste toch het geluid: we moeten binnen de bond verder”.

De FNV–onderhandelaar stelt dat de Abvakabo circa 360.000 leden telt, van wie 55.000 bij de gemeenten werken. „Binnen de gemeenten vormt de brandweer weer een relatief kleine, maar zeer actieve club. Dan is het voordeel van een grote bond dat je toch invloed op allerlei vlakken kunt uitoefenen, maar het nadeel is dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Met een eigen bond kun je meer opkomen voor een specifiek belang, maar heb je minder de macht van het getal”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer