Woede na ontslag Berlusconi-critici Italiaanse staatstelevisie
De Italiaanse oppositie en de journalistenbond hebben zondag woedend gereageerd op het schrappen van twee staatstelevisieprogramma’s waarin premier Silvio Berlusconi kritisch wordt gevolgd.
In het winterprogramma van RAI ontbreken de praatprogramma’s van de linkse commentatoren Michele Santoro en Enzo Biagi. Volgens de directie van belangrijkste zender van de staatstelevisie, RAI Uno, zijn de programma’s geschrapt omdat de kijkcijfers tegenvielen.
Biagi en Santoro, de oppositie en de journalistenbond zeggen echter dat de premier achter de beslissing zit omdat hij af wil van kritische berichtgeving over hemzelf en zijn beleid. „Het is een schande als zij denken andere meningen te kunnen verdrijven”, zei oppositieleider Francesco Rutelli. „Maar het zal mislukken want het Italiaanse volk is volwassen.”
De linkse voorzitter van de journalistenbond, Paolo Serventi Longhi, zei dat de beslissing een gevaarlijk precedent schept voor alle journalisten in Italië. „Welke journalist kan zo nog rustig werken en de autonomie van het vak verdedigen tegen de machtigen”, zei Longhi tegen het persbureau ANSA. „Er zijn legitieme redenen om aan te nemen dat de premier de RAI-leiding om persoonlijke of politieke gronden heeft gevraagd Biagi en Santoro eruit te gooien.”
Berlusconi heeft Biagi en Santoro er dit voorjaar van beschuldigd de staatstelevisie op „criminele wijze” te gebruiken voor het uitdragen van hun persoonlijke politieke agenda. Hij zei toen dat de nieuwe directie van de RAI, die grotendeels door de regering wordt benoemd, dergelijk optreden in het vervolg moest voorkomen.
De premier is eigenaar van de drie grootste commerciële zenders in Italië. Hij heeft de leiding van de publieke omroep vervangen door personen die hem gunstig gezind zijn. De premier zei in een reactie op het vertrek van Biagi en Santoro dat het om een besluit van de leiding van de RAI gaat, waarop hij zelf geen enkele invloed heeft uitgeoefend. De premier beklemtoonde niets tegen de beide journalisten te hebben.
Berlusconi kreeg voor zijn uitlatingen over de twee journalisten kritiek van president Ciampi. Volgens het Italiaanse staatshoofd moet een premier zich van dit soort aanvallen onthouden, omdat de pluriformiteit van de pers in het geding is. De redactionele onafhankelijkheid is volgens Ciampi van grote betekenis voor de kwaliteit van informatieve uitzendingen.