Topman Böttcher vertrekt bij Van der Moolen
AMSTERDAM - Topman Fred Böttcher stapt dit jaar op bij het effectenhuis Van der Moolen. Hij maakt plaats voor Richard den Drijver, oprichter van de Londense derivatenhandelaar Curvalue, die in handen is gekomen van Van der Moolen.
Van der Moolen maakte maandag bekend dat aandeelhouders zich in april kunnen buigen over de benoeming van Den Drijver. Böttcher is sinds begin 2000 bestuursvoorzitter van de onderneming. Hij volgde toen Peter van der Lugt op.Van der Moolen kondigde vorig jaar mei aan Curvalue te willen overnemen voor 53,5 miljoen euro. De aankoop is maandag afgerond, zo meldde de onderneming.
Het vertrek van Böttcher komt als een verrassing. Volgens een woordvoerster van het effectenhuis bereikt Böttcher, geboren in 1946, dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd. „Het is niet gebruikelijk binnen Van der Moolen verlenging aan te bieden”, aldus de woordvoerster.
Hoewel volgens de zegsvrouw ook in de eigen gelederen is gekeken naar een opvolger, kwam Den Drijver als beste uit de bus. „Curvalue brengt ons een uitstekende opvolger voor mijn positie”, aldus Böttcher in een persverklaring.
Böttcher zit sinds 1997 in de raad van bestuur van Van der Moolen. Daarvoor was hij onder meer werkzaam voor SNS Bank en Crédit Lyonnais Bank Nederland. Hij geldt als een echte beursveteraan.
De overname van Curvalue luidt een nieuwe periode in voor Van der Moolen. Het accent van het bedrijf komt meer op Europa te liggen in plaats van op de Verenigde Staten. Curvalue is een van de grootste handelaren in derivaten op Euronext, de grensoverschrijvende beurs van Europa die internationale handel vergemakkelijkt. Het bedrijf is ook elders in Europa actief. Verder gaan de twee effectenbedrijven op zoek naar mogelijkheden voor expansie in Azië, het Midden-Oosten en Australië.
Topman Fred Böttcher kan terugkijken op negen roerige jaren bij het effectenhuis. Vooral de laatste jaren had hij het zwaar bij het beursbedrijf, dat werd geplaagd door tegenvallende bedrijfswinsten, moeilijke marktomstandigheden, illegale praktijken van een aantal handelaren van de onderneming en een dalende aandelenkoers.
Böttcher, in 1997 aangetreden als lid van de raad van bestuur, werd begin 2000 bestuursvoorzitter. Voordat Böttcher naar Van der Moolen ging, was hij vicevoorzitter van de raad van bestuur bij SNS Bank. Hij is afkomstig uit het commissionairsvak en was in het verleden onder meer directeur institutionele beleggers bij het voormalige Crédit Lyonnais Bank Nederland.
Sinds zijn vertrek bij SNS, waar hij opstapte uit onvrede over de sanering bij de Centrale Volksbank, was hij al actief bij Van der Moolen als adviseur. Van der Moolen verdient geld aan de handelsomzetten en koersuitslagen op de effectenbeurzen. De beurshandel is de afgelopen jaren echter slap geweest en daar heeft Van der Moolen veel last van gehad. Om de zwakke markt het hoofd te kunnen bieden, zette Böttcher de afgelopen jaren flink het mes in de kosten.
In 2004 kwam Van der Moolen in opspraak wegens illegale handelspraktijken die op Wall Street zouden hebben plaatsgevonden. Beleggers zouden zijn gedupeerd doordat orders tussen 1999 en 2003 verkeerd waren uitgevoerd. Van der Moolen schikte voor een bedrag van bijna 58 miljoen dollar, zonder schuld te bekennen.
Dankzij Böttcher behoort Van der Moolen tot de vijf grootste effectenhuizen op Wall Street. Vorig jaar mei maakte Van der Moolen de overname bekend van de Europese beurshandelaar Curvalue voor 53,5 miljoen euro. Daarmee wilde Böttcher het accent meer verleggen naar Europa.