Sneeuw legt openbaar vervoer stil
DE BILT - De sneeuwbuien die vrijdag van het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken, zorgden vooral bij het openbaar vervoer voor overlast. De steden Amsterdam, Rotterdam en Breda waren een deel van de avond per trein onbereikbaar.
In de loop van de avond raakte het treinverkeer in heel het land „ernstig ontregeld.” Veel wissels waren door de sneeuw niet meer te bedienen.Amsterdam, Rotterdam, Breda, Haarlem, Zwolle en Heerenveen kregen vrijdagavond van de NS het verzoek nachtopvang achter de hand te houden. Speciale aandacht daarbij kreeg Heerenveen, waar vrijdagavond schaatswedstrijden zijn verreden en een voetbalwedstrijd werd gespeeld.
Ondanks dat de NS adviseerde om na 16.00 uur niet meer met de trein te reizen, gaf niet iedereen daar gehoor aan. Op het Centraal Station van Rotterdam strandden ongeveer 1000 reizigers toen de stad door wisselstoringen onbereikbaar werd. Doordat er ook geen trams en bussen meer reden, konden de gedupeerden geen kant meer op. Volgens een politiewoordvoerder ontstond daardoor „een schermutseling.”
De samenwerkende hulpdiensten formeerden een crisisteam. Voor de gedupeerden werd nachtopvang geregeld in bioscoop Pathé aan het Schouwburgplein.
Als gevolg van het winterweer viel in grote delen van het land ook het bus- en tramverkeer uit. Vervoersbedrijf Connexxion haalde zijn bussen in de regio Voorne-Putten al in de avondspits van de weg. In andere regio’s moesten chauffeurs hun snelheid aanpassen, waardoor vertragingen ontstonden. Later gingen ook daar de bussen naar binnen.
Het Haagse vervoerbedrijf HTM legde al het tramverkeer stil. De wissels sneeuwden vol en er was weinig zicht, aldus een woordvoerder. Bij het Centraal Station liep een tram met een wiel uit het spoor. De bussen bleven in Den Haag nog een halfuurtje rijden, maar keerden omstreeks 18.00 uur ook terug naar de remise.
In Amsterdam reden twee van de vier metrolijnen een tijdlang niet door een wisselstoring. Buschauffeurs kregen de bevoegdheid om zelf te bepalen of het veilig was om door te rijden, maar velen kozen ervoor de stalling op te zoeken. Ook veel trams vielen uit. „Het is improviseren”, verklaarde een woordvoerder van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB.
Tegen 22.00 uur was de dienstregeling bijna overal gestaakt. Alleen de sneltram in Utrecht en de bussen in Zeist-Utrecht-Nieuwegein en in Twente reden nog hun diensten.
Het vliegverkeer op Schiphol lag tijdelijk stil. De enige nog bruikbare baan moest worden geveegd, wat drie kwartier duurde. Behalve van sneeuw ondervond Schiphol ook last van harde wind. Passagiers liepen vertragingen op.
Met minder verkeer op de weg was het bij de Verzekeraarshulpdienst (VHD) vrijdagavond toch „erg druk.” De alarmcentrale telde tot 23.00 uur al 640 slippartijen en ongevallen.
Voor zaterdag verwacht het KNMI dat de temperatuur boven het vriespunt stijgt en dat de problemen snel verdwijnen.