Kranten in de fout in zaak-Melchers
UTRECHT - De dagbladen De Telegraaf en Het Parool en het persbureau ANP hebben ten onrechte gesuggereerd dat de familie van de in september ontvoerde Claudia Melchers betrokken is geweest bij drugshandel. Een klacht van haar vader, Hans Melchers, bij de Raad voor de Journalistiek over de berichtgeving van deze media is gegrond verklaard.
Een journalist van het ANP heeft volgens de raad vlak na de ontvoering van Claudia Melchers enkele rechercheurs gebeld die niet bij het onderzoek naar de ontvoeringszaak waren betrokken. De rechercheurs zouden hebben gezegd dat de ontvoering van Melchers duidde op betrokkenheid van de familie bij drugszaken.Volgens de raad had het ANP de onwaarde van die beschuldiging moeten begrijpen en niet mogen publiceren. Het persbureau besloot echter dit wel te doen. Daarom is het ANP volgens de raad als nieuwsvoorziening voor praktisch alle media in Nederland „ondeugdelijk” gebleken.
De Telegraaf publiceerde het ANP-stuk ”Drugshandel mogelijk achtergrond ontvoering” vervolgens op internet, maar liet daarin de cruciale zin dat de informatie moest worden toegeschreven aan „bronnen binnen de politie, die niet direct betrokken zijn bij het onderzoek”, weg. Ook dat kan volgens de Raad voor de Journalistiek niet door de beugel.
Het Parool krijgt eveneens een veeg uit de pan voor het aandeel van de krant in de onjuiste berichtgeving. De krant heeft volgens de raad „niet feitelijk bericht, maar zelf geruchten gecreëerd.” De raad neemt het de Amsterdamse krant vooral kwalijk dat het artikel ”Waarom is cocaïne als losgeld geëist? Mogelijke scenario’s achter de ontvoering van Claudia Melchers” werd gepresenteerd als een feitelijk verslag. „Daarbij kon de lezer zich moeilijk aan de indruk onttrekken dat daarin wel een kern van waarheid moest zitten”, aldus de raad.
De advocaat van Hans Melchers, mr. H. Doeleman, zei gisteren dat zijn cliënt De Telegraaf, het ANP en Het Parool op korte termijn in een gerechtelijke procedure zal dwingen tot het betalen van een schadevergoeding. „Deze media waren kennelijk uit op sensatie zonder ook maar enigszins rekening te houden met de familie.”
Claudia Melchers werd op 12 september ontvoerd uit haar woning in Amsterdam-Zuid. Drie dagen later werd ze in het oosten van het land vrijgelaten. Dat zou zijn gebeurd, nadat Melchers de ontvoerders had beloofd dat ze na haar vrijlating vijf miljoen dollar zouden krijgen. Voor zover bekend is dat geld nooit betaald.
- Tekst past