Groeiende haven zoekt jonge werknemers
ROTTERDAM (ANP) – De Rotterdamse haven heeft moeite voldoende jonge werknemers te krijgen. Bedrijven hebben behoefte aan jongeren die de haven draaiende houden. Vooral omdat de haven blijft groeien.
Ook in 2005 deden de havenbedrijven het goed. Het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) maakte vrijdag positieve jaarcijfers bekend. Ondanks de groei in 2005 blijft de werkgelegenheid stabiel met ongeveer 60.000 arbeidsplaatsen.„Het imago van de haven is niet altijd even positief", legt een woordvoerder van het havenbedrijf uit. Bovendien missen veel jongeren de benodigde kwalificaties. Daarom investeert de gemeente Rotterdam de komende jaren, tot 2010, per jaar 50 miljoen euro extra in onderwijs. Dat zei burgemeester Opstelten vrijdagmiddag op de Dag van de Haven.
In 2005 is in de haven 369 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat is een groei van bijna 5 procent (17 miljoen ton) ten opzichte van recordjaar 2004. De positieve cijfers hebben vooral te maken met meer containers (12 procent) en een kwart meer minerale olieproducten die zijn verwerkt. „Het was een geweldig jaar", aldus president–directeur H. Smits. Het wordt volgens hem een hele klus het niveau vast te houden.
Hij hoopt voor 2006 op een groei tussen de 3 en 4 procent, zodat de overslag op 380 miljoen ton uitkomt. Smits verwacht dat kerosine volgend jaar een belangrijke rol vervult. Ook voorspelt hij een groei aan chemische producten als biodiesel en palmolie.
De luchtkwaliteit is een van de bedreigingen voor de haven. Daarom staat een aantal projecten op de rol om de milieuvervuiling terug te dringen. Zo hoopt het havenbedrijf dat meer goederen per trein worden vervoerd. Verder zal de Tweede Maasvlakte geregeld de revue passeren. Binnenkort stuurt minister Peijs van Verkeer en Waterstaat een brief over de nieuwe Maasvlakte naar de Tweede Kamer.
Het afgelopen jaar heeft het havenbedrijf nog een staartje van de RDM–affaire gevoeld. Daarbij zou oud–directeur W. Scholten eigenhandig voor 183,5 miljoen euro aan bankgaranties hebben verstrekt aan het RDM–concern van J. van den Nieuwenhuyzen. HbR heeft dit jaar enkele van Scholten’s deelnemingen, waaronder RDM, afgestoten. In totaal raakte het bedrijf 24 van de 28 deelnemingen kwijt. Bovendien gaat veel geld naar advocaten. Begin 2006 beginnen de rechtszaken tegen het havenbedrijf en de gemeente over de affaire.