Actie tegen gebruik separeercel in psychiatrie
AMSTERDAM (ANP) – Het Landelijk Platform Cliënten– en Familieorganisaties in de GGZ komt met een actieplan om het gebruik van de separeercel in de geestelijke gezondheidszorg drastisch terug te dringen. Hulpverleners zetten patiënten in instellingen bij gedragsproblemen veel te vaak in de separeercel, vindt het platform.
Het plan moet begin volgend jaar klaar zijn, zei een woordvoerster vrijdag. Er komt in ieder geval in te staan dat het platform de doelstelling van brancheorganisatie GGZ Nederland om het aantal zogeheten separaties met 10 procent te verminderen, veel te bescheiden vindt. Ook zal het plan laten zien dat er goede alternatieven voor de separeercel zijn.Ook onder psychiaters en verpleegkundigen is er een beweging tegen het gebruik van de separeercel op gang gekomen, zei dr. B. Lendemeijer, hoofd van het kenniscentrum van de instelling GGNet in Warnsveld. Met bijna 20.000 separaties per jaar van gemiddeld achttien dagen doen Nederlandse instellingen er volgens hem veel vaker een beroep op dan die in het buitenland.
Niet alleen in crisissituaties maar ook bij ’ontoelaatbaar gedrag’ van patiënten nemen hulpverleners volgens het platform hun toevlucht tot de separeercel. „Het is een beheers– in plaats van een behandelmaatregel geworden", beaamde Lendemeijer. Het stuit hem tegen de borst dat zieke mensen in een isoleercel alleen worden gelaten in de ijdele hoop dat ze daar beter van worden.
GGZ Nederland heeft volgens hem van het ministerie van VWS 15 miljoen euro gekregen om het aantal dwangmaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg in de komende drie jaar te verminderen. Gezien het grote aantal separaties is dat een „habbekrats", vindt Lendemeijer.
Sommige instellingen hebben inmiddels het aantal separaties teruggedrongen. De Geestgronden (Noord–Holland) doet dat aan de hand van signaleringsplannen die behandelaars samen met de patiënt opstellen. Daarin staat hoe aan de patiënt te merken is dat een crisis nadert en wat patiënt en hulpverleners kunnen doen om te voorkomen dat een situatie uit de hand loopt. Sinds 1992 is het aantal separaties afgenomen van 230 tot minder dan tien per jaar.
Op de tbs–afdeling Roosenburg van instelling Atrecht in Den Dolder trainen agressiecoaches medewerkers in het voorkomen van crisissituaties met patiënten. Het aantal malen dat hulpverleners hun toevlucht nemen tot de separeercel, is daardoor gedaald van ruim honderd naar vijf per jaar.