Tekort aan bluswater op platteland
ARNHEM - De brandweer kampt in sommige delen van Nederland in het buitengebied met een tekort aan bluswater.
Verschillende burgemeesters en brandweercommandanten in hoger gelegen gemeenten hebben aan de bel getrokken. Het probleem doet zich vooral voor op de Veluwe en in de provincies Groningen en Limburg.In het buitengebied kan de brandweer door het beperkte aantal aansluitingen op het waterleidingnet vaak niet over voldoende bluswater beschikken. In de hogere delen van Nederland is ook weinig oppervlaktewater beschikbaar.
Een van de gemeenten die met het probleem kampen is Barneveld. „In het buitengebied liggen niet overal sloten met bluswater. Bij brand in het buitengebied is er een beperkte capaciteit. Dat is een knelpunt”, zegt een woordvoerder namens gemeente en brandweer.
Plannen van het waterleidingbedrijf om waterleidingen met een kleinere capaciteit aan te gaan leggen, dreigen in de toekomst voor meer problemen te gaan zorgen, zegt de woorvoerder. „Wij houden die ontwikkeling nauwlettend in de gaten.” Het bluswatertekort kan door de plannen van de waterleidingbedrijven ook binnen de bebouwde kom een probleem worden.
De gemeente gaat komend jaar onderzoeken hoe zij het probleem van het bluswatertekort kan opvangen. „Wij willen onder meer inventariseren in hoeverre waterputten van boeren een rol kunnen spelen.”
Aanleiding voor het onderzoek is het uitbranden van een boerderij in de buurt van Barneveld. Volgens betrokkenen had de boerderij gered kunnen worden, als er meer water in de buurt was geweest.
Barneveld heeft geen noodmaatregelen genomen. De brandweer in de gemeente Ede daarentegen beschikt bij brand over grote watertanks. Ook de gemeente Ommen stuurt extra grote brandweerwagens naar branden in het buitengebied.
Het Nederlandse brandweerinstituut Nibra in Arnhem herkent het verhaal, maar stelt dat de brandweer op de tekorten is voorbereid, aldus woordvoerder Lex Schruijer. „De korpsen zijn professioneel. Elk brandweerkorps inventariseert de risico’s. Op een kaart is precies aangegeven waar putten zijn. Indien nodig laat de brandweer extra putten slaan. Bij een brand in het buitengebied worden vaak twee of drie autospuiten ingezet, tegenover één binnen de bebouwde kom. Voor die leeg zijn, kan er al watertransport zijn opgebouwd vanaf een plek verderop.”