Buitenland

„Bedrijf VS betaalde leger Indonesië”

JAKARTA (AP) - De Indonesische generaal-majoor Mahidin Simbolon heeft toegegeven dat het leger zich door het Amerikaanse mijnbouwbedrijf Freeport McMoRan heeft laten betalen om mijnbouwoperaties in West-Papoea te beveiligen.

29 December 2005 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 03:20

Dat heeft de krant The Jakarta Post donderdag gemeld. Met het geld zijn volgens Simbolon bataljonscommandanten in de afgelegen provincie betaald om hun eenheden te bevoorraden en hun onkosten voor vervoer, kleding, maaltijden en medicijnen te vergoeden. „Wij worden uitgezonden naar moeilijke terreinen, verdienen wij dan niet een betere uitrusting?” vroeg Simbolon, die voorheen commandant van het regionale militaire hoofdkwartier in West-Papoea was en tegenwoordig inspecteur-generaal van het leger is.Simbolon reageerde tegenover The Jakarta Post op een artikel eerder deze week in The New York Times. Volgens de Amerikaanse krant betaalde Freeport sinds 1998 ten minste 20 miljoen dollar rechtstreeks aan lokale commandanten. Simbolon was vandaag zelf niet bereikbaar en de Indonesische opperbevelhebber generaal Endrartono Sutarto zei dat Freeport maar om commentaar moest worden gevraagd. Een woordvoerder van Freeport in Jakarta zei dat de enige bedrijfsfunctionaris die iets over de kwestie kon zeggen in West-Papoea in bespreking was.

Internationale milieuorganisaties beschuldigen Freeport van het veroorzaken van enorme vervuiling bij de koper- en goudwinning in Papoea. Geruchten dat Freeport het leger betaalt om zijn mijnbouwactiviteiten te beschermen, doen al lang de ronde. Het bedrijf heeft in 2003 in een verslag aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC en aan de stad New York toegegeven dat het miljoenen dollars aan het Indonesische leger heeft betaald. Het leger hield voorheen vol geen geld direct van Freeport te hebben ontvangen.

Het Indonesische leger geldt in internationale onderzoeken als een van de corruptste ter wereld. Slechts een derde van de financiën van de Indonesische krijgsmacht wordt gedekt door het staatsbudget; de rest komt van vage bronnen zoals ”beschermingsgelden”. Op deze manier kunnen de militairen zich onttrekken aan de financiële controle van de regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer