Dexia en Belgische beleggers akkoord
AMSTERDAM (ANP) - Dexia Bank Nederland en Belgische beleggers van Spaar Select België hebben een overeenkomst gesloten over de afhandeling van hun aandelenleaseproducten.
De ruim 1000 beleggers krijgen minstens 30 procent van hun begininvestering terug en als zij restschulden hebben, worden die kwijtgescholden. Dat heeft een woordvoerder van de bank bevestigd naar aanleiding van een artikel in het Belgische dagblad De Tijd.In ruil voor de overeenkomst moeten de Belgen afzien van gerechtelijke stappen tegen de bank. Dit aanbod is veel voordeliger dan eerdere voorstellen van de bank aan de beleggers in aandelenleaseproducten.
Volgens een woordvoerder van de bank is de situatie in België niet te vergelijken met die in Nederland. „In België gelden heel andere regels als het gaat om de bescherming van consumenten.” Het gaat volgens de woordvoerder om iets meer dan 1000 beleggers.
Bij aandelenlease leenden mensen geld van de bank om daarmee in aandelen te beleggen. Toen de beurs ging dalen, bleek dat vele mensen aan het einde van de looptijd geen overschot maar een forse schuld op de rekening hadden.
In Nederland werd eind juni een overeenkomst gesloten na bemiddeling van oud-president W. Duisenberg van de Nederlandsche Bank. De Duisenbergregeling komt er kortweg op neer dat beleggers in aandelenlease twee derde van hun restschuld kwijtgescholden krijgen. Bij de presentatie van het schikkingsvoorstel dit voorjaar meldde Dexia dat het aanbod betrekking heeft op circa 350.000 contracten.
Ruim een maand geleden is een officieel verzoek ingediend bij het gerechtshof in Amsterdam om de schikking in de kwestie bindend te verklaren. De belangenorganisaties voor ontevreden beleggers en Dexia Bank Nederland doen gezamenlijk een beroep op de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade. Op basis van die wet kan de schikking bindend worden verklaard als het gerechtshof vindt dat de Duisenbergregeling afdoende is. Overigens kunnen individuele beleggers zich nog altijd aan die regeling onttrekken.