Spreekrecht goed gebruikt
UTRECHT – Ruim 2600 mensen hebben het afgelopen jaar als slachtoffer van een zwaar misdrijf in een rechtszaak schriftelijk verklaard wat de gevolgen waren. Het aantal verklaringen is licht gestegen, zo maakte Slachtofferhulp Nederland vandaag bekend.
Een onbekend aantal slachtoffers maakte daadwerkelijk gebruik van spreekrecht en legde een mondelinge verklaring af. Het spreekrecht is per 1 januari in de Nederlandse rechtspraak ingevoerd.Slachtofferhulp Nederland raadt slachtoffers aan om altijd een schriftelijke slachtofferverklaring op te laten stellen, ook als er gebruik wordt gemaakt van het spreekrecht. Mocht het voor het slachtoffer tijdens de zitting te moeilijk worden dan kan het altijd terugvallen op de schriftelijke verklaring.
Volgens Slachtofferhulp Nederland werd er vaker gebruikgemaakt van het spreekrecht dan verwacht. „We hadden gerekend op 2200 personen. In totaal hebben 2650 mensen gebruikgemaakt van het recht om een schriftelijke verklaring af te leggen. Ik weet niet hoeveel van hen in een rechtszaal hebben gesproken”, zegt directeur drs. J. Smit. Voor volgend jaar verwacht hij een groei naar 3000 verklaringen.
Het spreekrecht is bedoeld voor slachtoffers van boven de twaalf jaar. Slachtofferhulp pleit verder voor het uitbreiden van het recht naar (ouders van) slachtoffers onder de twaalf. Nu mogen nabestaanden alleen iets zeggen over de gevolgen als een kind is omgekomen.
Slachtofferhulp Nederland heeft zich jaren sterk gemaakt voor het spreekrecht. Het is belangrijk dat slachtoffers iets mogen schrijven of vertellen over wat het misdrijf of verkeersongeval voor gevolgen heeft gehad voor hun leven. Er wordt niet alleen over hun gesproken, maar slachtoffers hebben nu zelf een stem, aldus de organisatie.