Moslim Broederschap veroordeelt celstraf oppositieleider
CAIRO (ANP/AFP/RTR) – De Moslim Broederschap in Egypte heeft zaterdag de veroordeling van de liberale oppositieleider Ayman Nour afgewezen als een politieke vonnis. Nour kreeg zaterdag vijf jaar cel wegens valsheid in geschrifte vorig jaar rond de oprichting van zijn politieke partij al–Ghad.
Nour gaat in beroep en moet dan door de magistraten worden vrijgesproken, aldus Essam al–Aryan, een zegsman van de broederschap.Nour werd vorig jaar vooral in de hoofdstad Caïro een van de bekendste oppositieleiders tegen het staatsapparaat van de Nationaal Democratische Partij van president Mubarak. Nour werd dat vooral als gevolg van de juridische problemen waarmee het staatsapparaat hem opzadelde.
De Egyptische autoriteiten zijn het afgelopen jaar iets toleranter geworden tegenover de oppositie geworden maar ze houden de macht stevig in handen en belemmeren doelmatige oppositie tegen het regime.
De geestelijk leider van de Moslim Broederschap, Mohammed Mehdi Atef, mag bij nader inzien niet op bedevaart naar Mekka. Atef kreeg van het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder toestemming voor zijn reis, maar die is zonder enige uitleg afgelopen woensdag ingetrokken, aldus een woordvoeder van de broederschap zaterdag.
De broederschap werd in de jaren twintig opgericht en kreeg vooral in de jaren veertig een grote aanhang in het land. Radicalisering en bloedige onderdrukking door de overwegend seculaire regeringen hinderden vervolgens de opmars van de beweging. Die is nog steeds verboden als politieke partij, maar wordt als vereniging gedoogd.
De Moslimbroeders verrichten sinds hun oprichting in 1928 veel werk in gezondheidszorg, onderwijs en voor sociale bijstand. Ze zijn daarmee naast het regeringsapparaat de enige politiek actieve beweging die in het hele land actief is. De broederschap slaagde er zo in eenvijfde van de parlementszetels in handen te krijgen bij de recente parlementsverkiezingen die relatief eerlijker verliepen dan voorgaande volksraadplegingen.
De broederschap heeft zaterdag ook beklemtoond dat Atef afgelopen donderdag niet de holocaust of shoah in het Europa van de jaren dertig en veertig heeft ontkend. Ataf sprak weliswaar van een mythe van jodenvervolgingen maar deed dat in een context van kritiek op de westerse benadering van de onderdrukking en vervolging van Palestijnen en de eenzijdige westerse kijk op wat democratie zou moeten inhouden.
Het kantoor van Atef stelde dat de voorstelling van sommige media als zou Atef menen dat de jodenvervolgingen niet plaatsvonden onjuist is. Het Duitse Derde Rijk (1933–1945) en zijn vazallen waren verantwoordelijk voor een van grootschaligste massamoorden uit de geschiedenis. Hun voornaamste slachtoffers waren de joodse Europeanen van wie er volgens schatting zes miljoen zijn vermoord. Tal van joodse Europeanen trokken na de oorlog als kolonisten naar het Britse mandaatgebied Palestina. Ze namen dat vervolgens voor het grootste deel gewapenderhand af van de oorspronkelijke Palestijnse bevolking. De Moslim Broederschap was van de vele Arabische partijen die toen strijders stuurden om te proberen de vestiging van de nieuwe staat Israël te verhinderen.