Taalunie verdedigt spellingwijziging
DEN HAAG - De media blazen de nieuwe spellingswijzigingen op. Dat vindt projectleider J. Van Hoorde van de Nederlandse Taalunie.
In een interview in De Telegraaf gaat de Taalunie zaterdag voor het eerst in op de mediaboycot. De PCM-dagbladen NRC Handelsblad, Volkskrant en Trouw zullen de nieuwe aanpassingen niet volgen. Ook de belangrijkste opiniebladen en docenten Nederlands zetten de hakken in het zand.De protestmakers vinden de nieuwe spelling verwarrend en onwerkbaar. Bovendien had de Taalunie meer draagvlak moeten creëren.
„De media wekken de indruk alsof burgers de nieuwe spelling niet kunnen bijbenen”, zegt Van Hoorde van de Taalunie, „terwijl de veranderingen minimaal zijn.”
Als proef op de som legde de Taalunie deze week een Nederlands en Belgisch dagblad onder de loep. Van Hoorde: „In de Telegraaf voldeden slechts 22 van de 49.310 woorden niet aan de nieuwe spelling. Dat is één per 2241 woorden ofte wel 0,04 procent.” Onder meer vicepremier, Tweede Kamerlid en Europarlement bleken volgens de oude wijze gespeld.
De Taalunie verwerpt de kritiek als zou de nieuwe spelling onwerkbaar zijn. Van Hoorde: „Vroeger werd er maar wat aan gerotzooid. De Taalunie probeert juist te verhelderen. In het verkeer zijn toch ook regels nodig.”
De spelling uit het Groene Boekje gaat per 1 augustus gelden voor onderwijs en overheid.