Crisis blusploeg Leerdam lijkt onoplosbaar
MEERKERK - Volgens burgemeester Koen van Zederik is de brandweerzorg in de kernen Leerbroek en Hei- en Boeicop is volledig gewaarborgd. Eerder deze maand rukte de brandweer niet uit nadat in Leerbroek een vlam in de pan was geslagen.
De burgemeester beklemtoonde vrijdag dat de zorg in de kernen geen gevaar loopt.Tijdens de raadsvergadering eerder deze week stelde SGP-raadslid A. Donker vragen over de gang van zaken rond een brandje in Leerbroek op 8 december. Tijdens het oliebollen bakken sloeg de vlam in de pan. De bewoners belden direct 1-1-2, maar zouden van de alarmcentrale te horen hebben gekregen dat het druk was en dat het daarom erg goed uit kwam dat men erin slaagde het vuur zelf te doven.
De mededeling van de centralist zorgde voor commotie in Zederik, omdat in het brandweerkorps van Leerdam nog steeds een conflict loopt. Daar is de groepscommandant ontslagen en zijn 24 vrijwilligers geschorst. Met name Leerbroek en Hei- en Boeicop krijgt zo nodig brandweerondersteuning vanuit Leerdam.
Volgens burgemeester Koen gaat het echter om een „klein incident.” „Het verhaal is een eigen leven gaan leiden”, aldus de burgemeester.
Het incident was voor de burgemeester en de Zederikse brandweercommandant wel aanleiding om een onderzoek in te stellen. „De betrokken familie blijft volhouden dat er gezegd is dat het erg druk was. Ik heb geen aanleiding aan hun verhaal te twijfelen”, aldus Koen.
Veel verder kwam het onderzoek echter niet. De meldkamer in Dordrecht weet van niets en de alarmcentrale in Nijmegen, waar oproepen uit Zederik terechtkomen, beweert hetzelfde. Ook de korpsen in Leerdam en Meerkerk zeggen geen melding te hebben ontvangen. „Ze waren gewoon beschikbaar. Kortom: er was niets aan de hand en er is geen enkele reden tot ongerustheid.”
Intussen duurt de brandweercrisis in Leerdam voort. Een ultieme poging van oppositiepartijen L2000 en SGP tijdens de raadsvergadering om de vrijwilligers te behouden, liep donderdagavond na een langdurig debat op niets uit. Een motie, die burgemeester Molkenboer van Leerdam ertoe opriep de ontslagprocedure stop te zetten en weer met de vrijwilligers om de tafel te gaan, kreeg geen steun van de coalitiepartijen.
PvdA, CDA, CU en VVD stelden dat de raad niet in het arbeidsconflict mag treden omdat dit een kwestie van het college is. Zij willen het collegebeleid achteraf beoordelen.
SGP-voorman A. Keppel stelde vast dat Molkenboer zich weliswaar „consistent” opstelt, maar in het begin van het conflict een inschattingsfout heeft gemaakt. „Toen was er veel te winnen geweest. U hebt zich heel formeel opgesteld en zich te weinig ingeleefd in de gevoelens van de vrijwilligers.”
Partijgenoot A. de Bruijn deed een emotionele oproep aan beide partijen om weer met elkaar om de tafel te gaan zitten. „Doe het in het belang van Leerdam.”
Volgens burgemeester Molkenboer is het daar te laat voor. „Daar leent de huidige situatie zich niet meer voor. Het is vrijwel onmogelijk nu nog een gezonde situatie te creëren. De vrijwilligers hebben zichzelf in deze situatie geplaatst door het vertrouwen in de leiding op te zeggen.”