Genoeg vertrouwen voor bondskanselier Schröder
De Duitse bondskanselier Schröder heeft vrijdag het vertrouwen gekregen van de Bondsdag. Die stemde in meerderheid in met de inzet van troepen in de strijd tegen het terrorisme. De overwinning zorgt ervoor dat de regering aanblijft en dat er geen voortijdige verkiezingen komen, zo heeft Bondsdag-voorzitter Wolfgang Thierse meegedeeld.
Schröder moest in de stemming, waarin zijn vertrouwen op het spel stond, formeel de helft plus één stem krijgen (334 zetels). Er waren 336 stemmen voor, 326 parlementariërs stemden tegen de inzet van Duitse militairen. Niemand onthield zich van stemming.
Schröders regering van sociaal-democraten (SPD) en Groenen was in gevaar omdat pacifistische afgevaardigden uit beide partijen aanvankelijk geen steun gaven aan de inzet van troepen tegen het terrorisme. SPD en Groenen hebben 341 stemmen in het 666 zetels tellende parlement.
Schröder maakte er woensdag al een vertrouwenskwestie van. Hij dreigde dat hij zou opstappen als een meerderheid van de twee coalitiepartners niet zou instemmen met de inzet van 3900 Duitse militairen. Daarmee wilde hij de tegenstanders binnen eigen kring een halt toeroepen.
De coalitie werd gered, omdat vier van de acht Groene tegenstanders van de troepenzending op het laatste nippertje bakzeil haalden. Binnen Schröders eigen SPD-fractie twijfelden vijftien parlementarïers over de inzet van militairen tegen het terrorisme. Veertien sociaal-democraten gingen uiteindelijk toch akkoord met het regeringsvoorstel. Christa Lörcher was donderdag uit de partij gestapt en stemde vrijdag tegen.
Ook de oppositiepartijen CDU/CSU, FDP en PDS weigerden de kant van Schröder te kiezen. De christelijke CDU/CSU en de liberale FDP zijn voor de inzet van Duitse troepen, maar ze vonden het onacceptabel dat Schröder het lot van zijn regering verbond aan een stemming over dat onderwerp. De voormalige communisten van de PDS zijn tegen het vrijmaken van militairen voor de actie tegen het terrorisme.