Ongeveer 20 miljoen aan boete voor illegale werknemers
DEN HAAG – De Arbeidsinspectie verwacht dit jaar circa 20 miljoen euro aan boetes te innen van werkgevers die illegale arbeidskrachten in dienst hadden. Vorig jaar ging het nog om een totaalbedrag van 3 miljoen euro.
Dat heeft een woordvoerster van de Arbeidsinspectie vrijdag gemeld in een toelichting op het Jaarplan 2006 van de inspectiedienst, dat staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.Dit jaar zijn ongeveer 8500 controles uitgevoerd op werkplekken. Bij ongeveer een kwart van de circa 8500 inspecties op de werkvloer dit jaar kwam een misstand aan het licht met buitenlanders zonder werkvergunning. Daarbij werd gemiddeld een boete opgelegd van 11.000 euro. „Dat komt ruwweg neer op 1,5 illegale kracht per overtreding”, aldus de zegsvrouw.
De Arbeidsinspectie schrijft het succes van dit jaar toe aan het zogenoemde lik op stukbeleid dat dit kabinet heeft ingevoerd tegen illegale arbeid. Zo is dit jaar de boete per illegale kracht verhoogd van 900 euro naar 8000 euro. Ook wordt het aantal controles opgevoerd. Vorig jaar werden nog circa 6000 inspecties uitgevoerd en dat worden er volgend jaar 10.500.
„Bovendien controleren we nu meer gericht in risicosectoren en aan de hand van tips, waardoor we meer illegale werknemers aantreffen”, stelt de woordvoerster. Dit jaar constateerde de Arbeidsinspectie bij ongeveer een op de vier inspecties dat het mis was, terwijl dat vorig jaar nog bij een op de vijf was.
De inspecteurs controleren al jaren vooral in de risicosectoren land en tuinbouw, de bouw, horeca en de uitzendbranche, die relatief vaak gebruikmaken van illegale werknemers. „Dit jaar zijn de controles bijvoorbeeld in de horeca verfijnd naar risicogroepen in buitenlandse keukens, zoals de Chinese restaurants.”
De Arbeidsinspectie let verder op zaken als zware lichamelijke en psychische belasting, gevaarlijke stoffen en machines en valgevaar. De meeste aandacht krijgen sectoren waar de risico’s hoog zijn en de regels slecht worden nageleefd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de schoonmaakbranche, het wegvervoer, de glas en keramiekindustrie en de drankensector. In totaal voert de Arbeidsinspectie in 2006 zo’n 36.000 inspecties uit. Dat is inclusief het onderzoek van ongevallen en klachten.
In de nieuwe Arbowet, die naar verwachting eind 2006 ingaat, krijgen werkgevers en werknemers meer eigen verantwoordelijkheid voor veilig en gezond werken. Dat betekent minder regels en meer ruimte voor afspraken in de branches.